Receptů na išelské cukroví je řada. Klasika z cukrárny Zauner v Bad Idschl se skládá z křehkého těsta, čokoládového lanýžového krému, čokoládové polevy a sekaných pistácií. Vánoční varianta by měla být z lískooříškového těsta, meruňkového džemu a kávové polevy. A právě ta byla mojí inspirací pro tento recept.
- 45m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
25 g |
25 g |
zhruba 1/2 rozšlehaného malého vejce - je ale potřeba odvážit 25 g |
25 g |
co nejjemněji namleté 100 g |
100 g |
Meruňkový "džem" | |
ovoce sušené mrazem, lyofilizované meruňky 25 g |
25 g |
60 ml |
60 ml |
1 lžička |
1 lžička |
nebo med, pokud si nemusíte tolik hlídat příjem cukrů 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Na ozdobu | |
čokoláda mléčná s erythritolem 25 g |
25 g |
1 lžička |
1 lžička |
1/4 lžičky velmi jemně mleté kávy 1 g |
1 g |
16 polovin oříšků 12 g |
12 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až začne spodek cukroví mírně růžovět.
-
Mrazem sušené meruňky rozmixujte na prach a ten odvažte. Dobře ho v malém kastrůlku promíchejte s vodou, práškovou želatinou, sladidlem a solí. Poté opatrně za stálého míchání zahřívejte, až se želatina rozpustí a z roztoku se začne pářit, ale ještě se nebude vařit. Nechejte zchladnout, až se vytvoří hustý meruňkový "džem". Studeným "džemem" pak slepte vychladlá oříšková kolečka.
-
V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte mletou kávu a polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte půlkou lískového oříšky a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.
-
Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.
Makronutrienty
24%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 702 kJ | 141 kJ |
Kalorická hodnota | 407 kcal | 33,7 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14 g
6,2 g |
1,16 g
0,512 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,4 SVJ | 0,116 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,5 g
9,2 g |
2,77 g
0,761 g |
Bílkoviny | 10 g | 0,83 g |
Sůl | 0,415 g | 0,034 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů