Išelské dortíčky lískooříškové s meruňkovým džemem

Kateřina Gallinová

Išelské dortíčky lískooříškové s meruňkovým džemem

Receptů na išelské cukroví je řada. Klasika z cukrárny Zauner v Bad Idschl se skládá z křehkého těsta, čokoládového lanýžového krému, čokoládové polevy a sekaných pistácií. Vánoční varianta by měla být z lískooříškového těsta, meruňkového džemu a kávové polevy. A právě ta byla mojí inspirací pro tento recept.

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až začne spodek cukroví mírně růžovět.

  2. Mrazem sušené meruňky rozmixujte na prach a ten odvažte. Dobře ho v malém kastrůlku promíchejte s vodou, práškovou želatinou, sladidlem a solí. Poté opatrně za stálého míchání zahřívejte, až se želatina rozpustí a z roztoku se začne pářit, ale ještě se nebude vařit. Nechejte zchladnout, až se vytvoří hustý meruňkový "džem". Studeným "džemem" pak slepte vychladlá oříšková kolečka.

  3. V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte mletou kávu a polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte půlkou lískového oříšky a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.

  4. Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte