Išelské dortíčky lískooříškové s meruňkovým džemem
Receptů na išelské cukroví je řada. Klasika z cukrárny Zauner v Bad Idschl se skládá z křehkého těsta, čokoládového lanýžového krému, čokoládové polevy a sekaných pistácií. Vánoční varianta by měla být z lískooříškového těsta, meruňkového džemu a kávové polevy. A právě ta byla mojí inspirací pro tento recept.
- 45m
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 25 g |
vejce slepičí malé, s | 25 g |
ořechy lískové mleté | 100 g |
ovoce sušené mrazem, lyofilizované | 25 g |
voda | 60 ml |
želatina | 1 lžička |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
sůl | 1 špetka |
čokoláda mléčná s erythritolem | 25 g |
máslo | 1 lžička |
káva zrnková mletá | 1 g |
ořechy lískové | 12 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až začne spodek cukroví mírně růžovět.
-
Mrazem sušené meruňky rozmixujte na prach a ten odvažte. Dobře ho v malém kastrůlku promíchejte s vodou, práškovou želatinou, sladidlem a solí. Poté opatrně za stálého míchání zahřívejte, až se želatina rozpustí a z roztoku se začne pářit, ale ještě se nebude vařit. Nechejte zchladnout, až se vytvoří hustý meruňkový "džem". Studeným "džemem" pak slepte vychladlá oříšková kolečka.
-
V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte nalámanou čokoládu s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte mletou kávu a polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte půlkou lískového oříšky a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.
-
Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů