Išelské dortíčky kakaové s vlašskoořechovou náplní

Kateřina Gallinová

Išelské dortíčky kakaové s vlašskoořechovou náplní

Variant išelského cukroví je mnoho, dál, či blíž k originálu z cukrárny Zauner v Bad Idschl, ve kterém najdete křehké těsto, čokoládový lanýžový krém, čokoládovou polevu a sekané pistácie. Ačkoliv se tato verze z kalaového těsta a vařené náplně z vlašských ořechů rozhodně řadí do kategorie “dál”, nic jí to neubírá na chuti.

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až cukroví zpevní a jeho spodek začne nepatrně tmavnout.

  2. Do kastrůlku dejte mleté vlašské ořechy, kokosové mléko, sladidlo, rum a skořici a vše za stálé míchání uveďte do varu. Povařte zhruba 5 minut a poté vmíchejte máslo. Uvařený krém nechejte úplně vychladnout a pak s ním slepte zchladlá kakaová kolečka.

  3. V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte obě nalámané čokolády s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Rozpuštěnou čokoládovou polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte čtvrtkou vlašského ořechu a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.

  4. Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte