Variant išelského cukroví je mnoho, dál, či blíž k originálu z cukrárny Zauner v Bad Idschl, ve kterém najdete křehké těsto, čokoládový lanýžový krém, čokoládovou polevu a sekané pistácie. Ačkoliv se tato verze z kalaového těsta a vařené náplně z vlašských ořechů rozhodně řadí do kategorie “dál”, nic jí to neubírá na chuti.
- 45m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
25 g |
25 g |
zhruba 1/2 rozšlehaného malého vejce - je ale potřeba odvážit 25 g |
25 g |
mouka mandlová z mandlových jader jemně mletá 90 g |
90 g |
10 g |
10 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Vlašskoořechová náplň | |
30 g |
30 g |
30 g |
30 g |
nebo med, pokud si nemusíte tolik hlídat příjem cukrů 1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
10 g |
10 g |
cejlonská 2 špetky |
2 špetky |
Na ozdobu | |
15 g |
15 g |
čokoláda mléčná s erythritolem 10 g |
10 g |
1 lžička |
1 lžička |
16 čtvrtin vlašských ořechů 20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až cukroví zpevní a jeho spodek začne nepatrně tmavnout.
-
Do kastrůlku dejte mleté vlašské ořechy, kokosové mléko, sladidlo, rum a skořici a vše za stálé míchání uveďte do varu. Povařte zhruba 5 minut a poté vmíchejte máslo. Uvařený krém nechejte úplně vychladnout a pak s ním slepte zchladlá kakaová kolečka.
-
V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte obě nalámané čokolády s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Rozpuštěnou čokoládovou polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte čtvrtkou vlašského ořechu a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.
-
Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.
Makronutrienty
21%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 158 kJ | 330 kJ |
Kalorická hodnota | 516 kcal | 78,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,5 g
3,53 g |
2,37 g
0,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,55 SVJ | 0,237 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,8 g
14,5 g |
7 g
2,21 g |
Bílkoviny | 12,6 g | 1,92 g |
Sůl | 0,096 g | 0,015 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů