Išelské dortíčky kakaové s vlašskoořechovou náplní
Variant išelského cukroví je mnoho, dál, či blíž k originálu z cukrárny Zauner v Bad Idschl, ve kterém najdete křehké těsto, čokoládový lanýžový krém, čokoládovou polevu a sekané pistácie. Ačkoliv se tato verze z kalaového těsta a vařené náplně z vlašských ořechů rozhodně řadí do kategorie “dál”, nic jí to neubírá na chuti.
- 45m
- 16 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo | 25 g |
vejce slepičí malé, s | 25 g |
mouka mandlová z mandlových jader | 90 g |
kakaový prášek nepražený | 10 g |
vanilka lusk mletá | 0,25 lžičky |
ořechy vlašské mleté | 30 g |
kokosové mléko | 30 g |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
rum, třtinový | 0,5 lžíce |
máslo | 10 g |
skořice mletá | 2 špetky |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 15 g |
čokoláda mléčná s erythritolem | 10 g |
máslo | 1 lžička |
ořechy vlašské | 20 g |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto promíchejte a uložte do ledničky zpevnit. Poté těsto vyvalujte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte - jednu polovinu koleček bez otvoru, druhou polovinu s otvorem. Vykrájené kousky pokládejte na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C 8 až 10 minut, až cukroví zpevní a jeho spodek začne nepatrně tmavnout.
-
Do kastrůlku dejte mleté vlašské ořechy, kokosové mléko, sladidlo, rum a skořici a vše za stálé míchání uveďte do varu. Povařte zhruba 5 minut a poté vmíchejte máslo. Uvařený krém nechejte úplně vychladnout a pak s ním slepte zchladlá kakaová kolečka.
-
V malém kastrůlku nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě rozehřejte obě nalámané čokolády s máslem. Ohřívejte opatrně, ať čokoládu nespálíte. Rozpuštěnou čokoládovou polevou potřete vrchní kolečka slepeného cukroví. Každý kousek ozdobte čtvrtkou vlašského ořechu a poté nechejte vychladit, až poleva ztuhne.
-
Hotové išelské dortíčky sladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici. Nebo ještě lépe v mrazáku, cukroví v něm krásně z křehne - a v pokojové teplotě rozmrzne docela rychle.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů