Polévka je hustá, vydatná, servírujeme jako samostatné jídlo.
- 8h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
kachní droby, krky, srdce, žaludky vše z husy vč. skeletu 1 000 g |
1 000 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Ještě | |
uvařené 500 g |
500 g |
2 hrsti |
2 hrsti |
Postup přípravy
-
Skelet, křídla, krk, drůbky, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, sůl a pepř dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a pomalíme, až je maso i zelenina měkké a máme silný vývar (cca 7 hodin na L). Vývar přecedíme, necháme do druhého dne vychladnout a sebereme tuk. Maso obereme, drůbky nakrájíme. Kůži nepoužijeme, je moc tučná.
-
Do vývaru vrátíme všechnu cibuli a zhruba 1/3 zeleniny. Zbylou zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Vývar přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou. Pak vše rozmixujeme do hladka.
-
Polévku vrátíme na sporák, zjemníme smetanou, přidáme maso, drůbky a zeleninu- Pokud je polévka moc hustá, přidáme vodu. Znovu povaříme a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a muškátovým oříškem.
-
Zvlášť (ne v polévce) uvaříme široké nudle.
Polévku naservírujeme do misek, doprostřed přidáme kopeček nudlí a dozdobíme petrželovou natí.
Makronutrienty
58%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 647 kJ | 1 194 kJ |
Kalorická hodnota | 155 kcal | 285 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,3 g
1,71 g |
37,5 g
3,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,03 SVJ | 3,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,45 g
1,62 g |
6,37 g
2,99 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 20,6 g |
Sůl | 0,585 g | 1,08 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů