Hummus
Nejoblíbenější veganská "pomazánka" k zelenině, na pečivo nebo jen tak samotná :)
- 10m
- 4 porce
- jednoduché
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cirzna | 150 g |
olivový olej | 50 ml |
tahini, sezamová pasta | 15 g |
česnek | 1 stroužek |
sůl | 0,2 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 3 lžíce |
římský kmín mletý, cumin | 1,5 lžiček |
avokádo | 220 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu dejte do vody, přidejte trochu jedlé sody a nechte namočené 12 hodin. Pak ji uvařte. Nebo můžete jako já použít sterilovanou cizrnu (400 g). Cizrnu dejte do cedníku a proplachujte dokud se nepřestane dělat pěna. Poté dejte do mixéru, přidejte všechny ostatní suroviny a mixujte až vznikne hladká pasta. Pokud by byla moc hustá, přidejte trochu olivového oleje. Hummus můžete dochutit i jiným kořením, přidat petrželku nebo avokáda.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů