Hummus s mangem a olivovým olejem

Pavla Janovská, nutriční terapeut

Výtečná pomazánka.

Hummus s mangem a olivovým olejem

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
cizrna, římský hrách 200 g
česnek 2 stroužky
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
kořenicí směs kari, jemné 1 lžíce
rajčatové pyré, passata 100 g
sůl 0,5 lžičky
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
olivový olej panenský 6 lžic
mango 1 kus

Postup přípravy

  1. Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody. Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 6-8 hodin doměkka. Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.

  2. Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte. Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte olej a prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a další suroviny včetně manga, poté rozmixujte nahrubo. Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty. Ochutnejte, jemně okyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů