Hummus s mangem a olivovým olejem

Pavla Janovská, nutriční terapeut

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Hummus s mangem a olivovým olejem

Výtečná pomazánka.

Postup přípravy

  1. Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.

    Druhý den cizrnu slijte, vodu nahraďte novou vodou, přiveďte k varu, seberte počáteční pěnu a dál zvolna vařte zakryté nejméně 2 hodiny, ale lépe 6-8 hodin doměkka. Odstavte, vodu z vaření osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu do druhého dne vychladnout.

  2. Vychladlou vařenou cizrnu slijte přes cedník, nálev zachyťte do misky a prozatím uschovejte. Okapanou cizrnu nasypte do kuchyňského robota nebo do mixéru, přidejte olej a prolisovaný česnek, čerstvě nadrcený římský kmín a další suroviny včetně manga, poté rozmixujte nahrubo.

    Za současného pozvolného chodu robota přilijte postupně tenkým pramínkem 200 ml zachyceného nálevu z vaření a nechte dál přístroj běžet, až vznikne světlý, hladký, téměř nadýchaný hummus, tedy asi 2 další minuty.

    Ochutnejte, jemně okyselte citronovou šťávou, případně ještě osolte.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte