Hummus
Hummus je pomazánka z cizrny. Dá se ale skvěle použít jako dip třeba k zelenině.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
cizrna, sterilovaná | 140 g |
česnek | 1 stroužek |
olivový olej | 1 lžíce |
citrón | 0,5 kusu |
římský kmín mletý, cumin | 0,2 lžičky |
paprika sladká mletá | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
pepř černý | 1 špetka |
led | 2 lžíce |
tahini, sezamová pasta | 15 g |
Postup přípravy
-
Do mísy dáme cizrnu, kterou jsem propláchla a nechala okapat. Přidáme stroužek česneku (nebo dle chuti), sůl, pepř, tahini pastu (cca 1 pořádná lžička), olivový olej, šťávu z cca půlky citronu, špetku římského kmínu a sladké papriky. Přidáme k tomu 2 nebo 3 kostky ledu a rozmixujeme. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme vodu z rozpuštěného ledu nebo citronovou šťávu. Alternativně můžeme přidat do směsi navíc také sušená rajčata a/nebo olivy a rozmixovat. Pokud se nám nechce dělat hummus doma, můžeme jej koupit hotový v obchodě. Složením se ale skoro nikdy nevyrovná tomu domácímu :-)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů