Hummus

Adéla Kábelová

Hummus je pomazánka z cizrny. Dá se ale skvěle použít jako dip třeba k zelenině.

Hummus

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
cizrna, sterilovaná 140 g
česnek 1 stroužek
olivový olej 1 lžíce
citrón 0,5 kusu
římský kmín mletý, cumin 0,2 lžičky
paprika sladká mletá 1 špetka
sůl 1 špetka
pepř černý 1 špetka
led 2 lžíce
tahini, sezamová pasta 15 g

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme cizrnu, kterou jsem propláchla a nechala okapat. Přidáme stroužek česneku (nebo dle chuti), sůl, pepř, tahini pastu (cca 1 pořádná lžička), olivový olej, šťávu z cca půlky citronu, špetku římského kmínu a sladké papriky. Přidáme k tomu 2 nebo 3 kostky ledu a rozmixujeme. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme vodu z rozpuštěného ledu nebo citronovou šťávu. Alternativně můžeme přidat do směsi navíc také sušená rajčata a/nebo olivy a rozmixovat. Pokud se nám nechce dělat hummus doma, můžeme jej koupit hotový v obchodě. Složením se ale skoro nikdy nevyrovná tomu domácímu :-)

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů