Hruškový koláč s mandlovou náplní

1001 Voyages Gourmands

Minulý víkend jsem chtěla upéct mandlový koláč na způsob frangipane (koláč s náplní z mandlí, cukru, másla a vejce), což je taková francouzská klasika. Loni jsem ho dělala se švestkami (recept najdete zde), nicméně letos mi padly do hledáčku hrušky, a tak se z toho vyklubal tenhle lahodný hruškový koláč s mandlovou náplní, který chutná a voní po badyánu, skořici a Calvadosu, čímž potěší každého gurmána.

Hruškový koláč s mandlovou náplní

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hrušky 3 kusy
voda 1 litr
cukr krystal 200 g
citronová šťáva, čerstvá 1,5 lžic
badyán celý 3 kusy
skořice celá 1 kus
koňak 1 lžíce
hladká mouka pšeničná 220 g
cukr moučka 3 lžíce
sůl 1 špetka
máslo 100 g
vaječný žloutek 1 kus
voda 2 lžíce
hladká mouka pšeničná 1 lžíce
mandle mleté 150 g
cukr třtinový 75 g
máslo 75 g
vejce slepičí střední, m 1 kus
vaječný bílek 1 kus
mandlové aroma, tresť 0,5 lžičky
cukr moučka 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Připravíme si hrušky v sirupu: Hrušky oloupeme a podélně rozkrojíme, opatrně vykrojíme střed kulatou vyřezávací lžičkou na meloun. V hrnci přivedeme vodu s cukrem a citronovou šťávou k varu, vložíme do ní půlky hrušek, přidáme badyán, skořici a Calvados či rum, snížíme teplotu na střední a povaříme 15-25 minut (doba záleží na zralosti hrušek - měly by být měkké, ne však rozvařené). Poté sundáme z plotny a necháme hrušky v sirupu vychladnout. Pokud si je připravujeme den dopředu, vše dáme po vychladnutí do uzavřené nádoby a uložíme na noc do lednice.

  2. Připravíme si těsto: Do mouky proseté se solí a cukrem zapracujeme na kostky nakrájené máslo a zpracujeme ručním šlehačem či v robotu zhruba 3 minuty, než má směs konzistenci drobenky. Poté zapracujeme žloutek (bílek si schováme na později) a 2 lžíce studené vody. Propracujeme dlaněmi na těsto a utvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici minimálně půl hodiny, nejlépe přes noc.

  3. Připravíme si mandlovou náplň: V míse vyšleháme cukr s rozpuštěným máslem a mandlovým extraktem. Vmícháme vejce a zbylý bílek. Poté zakomponujeme mleté mandle proseté s moukou a dobře promícháme. Necháme vychladit v lednici asi 3 hodiny.

  4. Vyndáme si vše z lednice a necháme ještě cca 10 minut odpočinout na pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  5. Vyndáme si vše z lednice a necháme ještě cca 10 minut odpočinout na pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

  6. Předpečený koláčový korpus namažeme mandlovou nádivkou ještě, dokud je teplý (jakmile se mandlová nádivka dotkne ještě teplého korpusu, bude se lépe roztírat, jelikož už nebude tak tuhá). Hrušky vyndáme je ze sirupu, odřízneme stonky a nakrájíme každou polovičku na tenké plátky (opatrně - s hruškou nehýbáme, musí zůstat v jednom kuse). Každou poloviční hrušku nakrájenou na plátky podebereme delší špachtlí a přeneseme na koláč vždy tenčím koncem do středu koláče. Špachtlí na ni pak trochu přitlačíme tak, že se jednotlivé plátky hrušky trochu položí a zaplní tak delší místo.

  7. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C na 30-40 minut, ale pravidelně kontrolujeme, aby se mandlová nádivka nezbarvila moc do hněda – měla by být pouze zlatavá. Koláč necháme vychladnout a před servírováním můžeme posypat plátky mandlí či pocukrovat.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů