
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
300 g |
300 g |
200 ml |
200 ml |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Hříbky nakrájíme na tenké plátky, orestujeme nasucho na pánvi. Podlijeme vývarem a vaříme, dokud se nevypaří všechna tekutina.
-
Zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme asi 1 minutu restovat.
-
Přidáme mléko, sůl a pepř a vaříme za stálého míchání tak dlouho, až dostane přeliv požadovanou hustotu.
-
Přeliv můžeme stejným způsobem připravit i ze žampiónů nebo jiných malých, tvrdých hub. Vždy dbáme, aby se houby dostatečně dlouho tepelně upravovaly a důkladně se převařily, protože některé druhy hub mohou být z důvodu nedostatečného tepelného zpracování nebezpečné.
Makronutrienty
55%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 194 kJ | 300 kJ |
Kalorická hodnota | 46,3 kcal | 71,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,5 g
2,01 g |
8,5 g
3,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,55 SVJ | 0,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,509 g
0,136 g |
0,787 g
0,209 g |
Bílkoviny | 3,91 g | 6,04 g |
Sůl | 2,15 g | 3,33 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů