Hráškovou polévku miluje, špenátovou nejí. Znáte to? A co se stane, když uděláte hráškovou se špenátem? Nikdo to nepozná, SAMOZŘEJMĚ ;-))
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
200 g |
200 g |
mražený špenát listový, řezaný 100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
700 ml |
700 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte ještě česnek na plátky a společně dopečte. Poté podlijte vodou nebo vývarem, nechte přijít k varu a přidejte hrášek a špenát. Jen krátce prohřejte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou nebo plnotučným mlékem a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. V případě potřeby nařeďte ještě dalším vývarem na správnou hustotu.
-
Doporučuju servírování s pár kapkami panenského oleje, přidat můžete i libovolná semínka (od 2 – 3 let) či krutony. S kouskem chleba polévka směle nahradí i hlavní chod.
-
Dětská specifika:
Smetana nebo mléko po tepelné úpravě jsou tabulkově doporučovány od 1 roku. Nic se ale nestane, pokud je ke zjemnění menším dětem nepoužijete.
Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Hrášek je doporučován od 8 měsíců, špenát je vhodný mezi prvními druhy zeleniny.
Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.
Makronutrienty
67%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 187 kJ | 192 kJ |
Kalorická hodnota | 44,7 kcal | 45,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,21 g
1,56 g |
6,39 g
1,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,621 SVJ | 0,639 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,997 g
0,292 g |
1,03 g
0,3 g |
Bílkoviny | 2,07 g | 2,12 g |
Sůl | 0,513 g | 0,527 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů