Hráškovo-špenátová krémová polévka (od 8 měsíců)

Máma v kuchyni

Hráškovou polévku miluje, špenátovou nejí. Znáte to? A co se stane, když uděláte hráškovou se špenátem? Nikdo to nepozná, SAMOZŘEJMĚ ;-))

Hráškovo-špenátová krémová polévka (od 8 měsíců)

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
hrášek mražený 200 g
mražený špenát listový, řezaný 100 g
cibule 1 kus
česnek stroužky 3 kusy
vývar zeleninový domácí 700 ml
sůl 1 špetka
muškátový ořech mletý 1 špetka
smetana na vaření 1 lžíce
olivový olej 1 lžička

Postup přípravy

  1. Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte ještě česnek na plátky a společně dopečte. Poté podlijte vodou nebo vývarem, nechte přijít k varu a přidejte hrášek a špenát. Jen krátce prohřejte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou nebo plnotučným mlékem a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. V případě potřeby nařeďte ještě dalším vývarem na správnou hustotu.

  2. Doporučuju servírování s pár kapkami panenského oleje, přidat můžete i libovolná semínka (od 2 – 3 let) či krutony. S kouskem chleba polévka směle nahradí i hlavní chod.

  3. Dětská specifika: Smetana nebo mléko po tepelné úpravě jsou tabulkově doporučovány od 1 roku. Nic se ale nestane, pokud je ke zjemnění menším dětem nepoužijete. Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené. Hrášek je doporučován od 8 měsíců, špenát je vhodný mezi prvními druhy zeleniny. Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů