Hráškovo-špenátová krémová polévka (od 8 měsíců)
Hráškovou polévku miluje, špenátovou nejí. Znáte to? A co se stane, když uděláte hráškovou se špenátem? Nikdo to nepozná, SAMOZŘEJMĚ ;-))
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hrášek mražený | 200 g |
mražený špenát listový, řezaný | 100 g |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 3 kusy |
vývar zeleninový domácí | 700 ml |
sůl | 1 špetka |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
smetana na vaření | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte ještě česnek na plátky a společně dopečte. Poté podlijte vodou nebo vývarem, nechte přijít k varu a přidejte hrášek a špenát. Jen krátce prohřejte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou nebo plnotučným mlékem a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. V případě potřeby nařeďte ještě dalším vývarem na správnou hustotu.
-
Doporučuju servírování s pár kapkami panenského oleje, přidat můžete i libovolná semínka (od 2 – 3 let) či krutony. S kouskem chleba polévka směle nahradí i hlavní chod.
-
Dětská specifika: Smetana nebo mléko po tepelné úpravě jsou tabulkově doporučovány od 1 roku. Nic se ale nestane, pokud je ke zjemnění menším dětem nepoužijete. Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené. Hrášek je doporučován od 8 měsíců, špenát je vhodný mezi prvními druhy zeleniny. Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů