Hrášková polévka
Sytá a chutná polévka, kterou máte raz dva hotovou z ingrediencí, co máte v mrazáku a ve špajzu.
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hrášek mražený | 350 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
brambory pozdní | 1 kus |
sůl | 0,5 lžičky |
bujón zeleninový | 1 kus |
pepř černý mletý | 1 špetka |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžička |
česnek stroužky | 4 kusy |
rostlinná smetana | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.
-
Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje nebo opečený v topinkovači a pak nakrájený.
-
Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů