Hrachové placky a kubíček (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Než začne to pravé vánoční obžerství v rámci štědrovečerní večeře a dalších chodů, které hned poté následují, jí se v českých domácnostech tradičně bezmasá jídla. Nejčastěji jsou to luštěniny, a pak také staročeský kuba. Snažila jsem se tuto verzi nějak neotřele zmodernizovat, a přitom originalitu chutí zachovat, a tak jsem vymyslela toto menu. Hrách jsem schovala do luxusních placek a kubu, který obsahuje pro děti nevhodné houby, jsem vymyslela ještě trošku jinak. Kuba to tedy není, a tak mu říkejme třeba „kubíček“

Hrachové placky a kubíček (od 1 roku)

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
hrách zelený 200 g
vejce slepičí střední, m 2 kusy
cibule 0,5 kusu
hladká mouka špaldová 70 g
sůl 1 lžička
česnek stroužky 2 kusy
majoránka sušená drhnutá 1 špetka

Postup přípravy

  1. Hrách přes noc namočte a poté uvařte do měkka (luštěniny vždy slévám, vodu nenechávám – zůstane v nich i tak dost živin). Přeceďte, přidejte dvě vejce a promixujte na hladké pyré. Do něj pak přidejte ještě najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek (a jestli máte šikovný mixér, můžete oba postupy udělat najednou právě v něm). Dochuťte solí, majoránkou a česnekem a nakonec vmíchejte i mouku.

  2. Výsledkem by měla být hustá kaše, kterou můžete buď lžící navrstvit na pečící papír a upéct (180°C přibližně půl hodinky) a nebo trošku méně zdravě usmažit v pánvi.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů