HOVĚZÍ ŽEBRA POMALU PEČENÁ NA ČERVENÉM VÍNĚ

Nuselská kuchta

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

HOVĚZÍ ŽEBRA POMALU PEČENÁ NA ČERVENÉM VÍNĚ

Tohle jídlo nemůžete nemilovat. Nebo můžete, ale to musíte být abstinující vegetarián a vůbec nějakej nudnej patron. Je levné, prakticky bez práce, syté a nepochybně má "wow factor", takže jím můžete uctít i případné hosty. A krom toho uděláte z prdu kuličku, což je schopnost, kterou jen tak někdo nemá...

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170-180°C. Omyjte maso a pořádně osušte papírovými utěrkami. Tak se vám podaří ho dobře orestovat a uzavřít se všech stran. Osolte a opepřete, vmasírujte do masa. Na největším hořáku si rozpalte hluboký plech nebo pekáč, nalijte olivový olej a opečte kusy masa ze všech stran do hněda.

  2. Když je maso skoro opečené, dejte na plech (ne na maso) dvě pořádné lžíce rajského protlaku a osmahněte. Někam vedle přihoďte česnek, stačí palici rozříznout napůl (přes stroužky) a orestujte spolu s protlakem.

  3. Zalijte červeným vínem a nechte z něj odpařit alkohol, svařte ho cca na polovinu, přilijte vývar, přiveďte k varu, zakryjte plech alobalem a dejte do trouby. Pečte 3-4 hodiny, dokud maso neodpadává od kosti.

  4. Vyjměte maso a dejte do teplé trouby. Slijte šťávu přes cedník do pánve. V cedníku se vám ideálně zachytil česnek. Pokud ne, slijte šťávu z pánve zase na plech a zkuste chytit česnek do sítka znovu... Výborně! Propasírujte ho ze sítka do pánve ke šťávě.

  5. Je dost velká šance, že hladinu tvoří cca půl centrimentrová vrstva vypečeného tuku. Jak víme, ten hovězí není zas taková ňamka jako vepřový, takže přiložte na hladinu papírovou kuchyňskou utěrku (bude jich několik) a tuk odsajte. Je to parádní trik. Nebo tuk seberte lžící, je to ale o dost pracnější.

  6. Zapněte pod pánví plotýnku na plný výkon a zredukujte šťávu, dokud není hustá tak, jak vám vyhovuje. Odstavte z tepla a metličkou vmíchejte na kostky nakrájené máslo. To omáčku zahustí a dodá jí další chuťový rozměr a lesk.

  7. Podávejte s chlebem nebo s bramborovou kaší.

    Podávejte s chlebem nebo s bramborovou kaší.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte