Hovězí Stroganov - LC

Laduš

Hovězí Stroganov - LC

Tento pokrm spatřil světlo světa v Rusku v době vlády carevny Kateřiny Veliké. Je pojmenovaný podle šlechtického rodu Stroganovů, jejichž kuchař dal vzniknout tomuto receptu. A i když pochází z ruské kuchyně, nese stopy kuchyně francouzské, která byla v té době v Rusku mezi aristokraty velmi oblíbená. Po roce 1917 se s emigranty tato specialita dostala do celého světa, kde se stala velmi oblíbenou a dočkala se také mnoha obměn. Pařížské restaurace měly boeuf Stroganoff na jídelníčku již v 80. letech 19. století.

Dnes má tento pokrm již mnoho kuchařských verzí, tudíž není jasné, která je vlastně ta jediná správná. Obvykle se připravuje jako minutka z hovězí svíčkové, ale např. v Americe maso dusí. Stejně tak jej jako hotovku lze vidět i v našich závodních jídelnách. Jak je známo, mnohé recepty se časem pozměňují nebo vyvíjejí. U hovězího Stroganov se ale dnešní světoví šéfkuchaři vracejí zpět k jednoduchosti, jak tomu bylo u původního receptu.

Já jsem měla více masa a chtěla jsem uvařit jídlo na dva dny. Proto jsem zvolila verzi, kdy se maso dusí. A teď už konečně k receptu.

Postup přípravy

  1. Maso jsem očistila, nakrájela na plátky, poté na silnější nudle. Cibuli jsem nakrájela nadrobno.

    Ve větším kastrole jsem rozehřála máslo s olejem a cibuli osmažila dozlatova. Mezitím jsem na jiné pánvi zprudka zatáhla masové nudličky.

  2. Jakmile byla cibule osmažená, vložila jsem do kastrolu opečené maso i s výpekem, osolila, opepřila a podlila vínem. Nechala jsem vydusit. Pak jsem přidala hořčici, podlila vývarem, přiklopila a nechala pozvolna dusit. Během dušení jsem dle potřeby dolévala vodu.

  3. Jakmile bylo maso téměř hotové, přidala jsem žampiony a zakysanou smetanu. Důkladně jsem vše promíchala a nechala ještě povařit. Omáčka musí být krásně jemná a hladká.

    Na talíři jsem ozdobila koprem (měla jsem jen zmrazený ze zahrady, čerstvý je ale určitě lepší) a nočky z crème fraîche, které jsem utvořila pomocí dvou čajových lžiček. Jako přílohu jsem zvolila květákovou "rýži".

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte