Luxusní jídlo, kterému lze těžko odolat. :)
- 20m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Steak | |
---|---|
250 g |
250 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
kořenicí směs na steaky, steakový pepř 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Lusky | |
120 g |
120 g |
15 g |
15 g |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso jsem několik hodin před přípravou vyndala z lednice, omyla a osušila papírovými utěrkami. Nenaklepávala jsem jej.
Před přípravou jsem maso osolila a okořenila a vetřela jsem z obou stran olivový olej. (Můžete ale osolit a opepřit až před podáváním, je to dokonce zdravější a vhodné, pokud steaky vystavujete velmi vysoké teplotě, např. na grilu.)
Pánev jsem hodně rozpálila, až se z ní začalo kouřit a položila jsem na ni steak. Nechala jsem zprudka zatáhnout a aby získal barvu, pak jsem plamen trochu snížila. Opékala jsem takto nasucho z každé strany čtyři minuty. Přidala jsem máslo a opékala jsem ještě minutu z každé strany. (Samozřejmě, čas opékání zvolíme dle toho, jak moc propečený steak máme rádi.)
Steak jsem přendala na nahřátý talíř a přikryla alobalem. Nechala jsem odpočinout zhruba 8 minut.
Maso jsem nakrájela na velmi tenké plátky kolmo k vláknům.
-
Plátky slaniny jsem nakrájela na kostičky a opražila na pánvi. Pokud máte velmi libovou slaninu a nepustí moc tuku, přidejte kousek másla, lusky jsou pak velmi chutné.
Přidala jsem fazolové lusky, osolila a orestovala.
Makronutrienty
6%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 864 kJ | 1 327 kJ |
Kalorická hodnota | 207 kcal | 317 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2 g
0,157 g |
3,08 g
0,241 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,2 SVJ | 0,308 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,8 g
7,17 g |
25,8 g
11 g |
Bílkoviny | 12,8 g | 19,7 g |
Sůl | 1,2 g | 1,84 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů