Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem

Snědeno.cz

Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Cibulí na talířích ozdobíme knedlíky.

Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
hovězí plec 600 g
víno červené jakostní 150 ml
koňak 50 ml
švestky 100 g
slanina 50 g
nové koření 3 kuličky
cibule 2 kusy
bobkový list celý sušený 2 kusy
hřebíček celý 2 kusy
rozmarýn 1 snítka
česnek stroužky 1 kus
bujón hovězí 1 kus
skořice celá 1 kus
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
olej řepkový 1 lžíce
kapusta hlávková list 4 kusy
slanina 100 g
rohlíky 3 kusy
vajíčka 2 kusy
mléko polotučné 1,5% tuku 125 ml
pšeničná mouka hrubá 45 g
máslo 20 g
sůl 1 lžička
cibule červená 1 kus

Postup přípravy

  1. Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce.

  2. Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí.

  3. Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme.

  4. Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbóny. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů