Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem
Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Cibulí na talířích ozdobíme knedlíky.
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí plec | 600 g |
víno červené jakostní | 150 ml |
koňak | 50 ml |
švestky | 100 g |
slanina | 50 g |
nové koření | 3 kuličky |
cibule | 2 kusy |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
hřebíček celý | 2 kusy |
rozmarýn | 1 snítka |
česnek stroužky | 1 kus |
bujón hovězí | 1 kus |
skořice celá | 1 kus |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
olej řepkový | 1 lžíce |
kapusta hlávková list | 4 kusy |
slanina | 100 g |
rohlíky | 3 kusy |
vajíčka | 2 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku | 125 ml |
pšeničná mouka hrubá | 45 g |
máslo | 20 g |
sůl | 1 lžička |
cibule červená | 1 kus |
Postup přípravy
-
Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce.
-
Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí.
-
Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme.
-
Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbóny. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů