HOVĚZÍ PO MILÁNSKU Z "POMALÁČKU"
Tak jsme se dneska příjemně pomalu proloudali dopolednem až k obědu... já a můj Crock-pot. A aby nedošlo k mýlce, to není můj nový milenec, ale starý dobrý kuchyňský pomocník... "pomalý hrnec".
- 3h:20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí maso zadní | 800 g |
hladká mouka pšeničná | 5 lžic |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 5 kusů |
žampion | 3 kusy |
rajský protlak | 1 lžíce |
vývar masový domácí | 500 ml |
víno červené jakostní | 100 ml |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
med včelí | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 30 g |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
olej řepkový | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Cca 800g zadního hovězího (odblanit, očistit), hladká mouka na obalení, 1 středně velká cibule (nadrobno), 5 stroužků česneku (nadrobno), 3 čerstvé žampiony (nadrobno), 1 polévková lžíce rajského protlaku, 500ml vývaru (kdo nemá, použije 500ml vody a 1 kostku Masoxu), 100ml červeného sůl, mletý černý pepř, 1 polévková lžíce medu, 30g změklého másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, olej.
-
Maso nakrájíme na silnější plátky (nenaklepáváme!), obalíme v hladké mouce a zprudka orestujeme na oleji. Vyjmeme z pánve a vložíme do "pomaláčku". Ve výpeku necháme zesklovatět cibuli, přisypeme česnek, velmi zvolna orestujeme a vsypeme k masu. Přidáme žampiony, rajský protlak, vývar, víno, sůl a pepř. Přiklopíme a dusíme na vyšší stupeň cca 3 hodinky.
-
Poté maso z hrnce vyjmeme, omáčku dohladka rozmixujeme ponorným mixerem, dochutíme solí a pepřem, přidáme med a máslo utřené se lžící hladké mouky. Důkladně promícháme a necháme ještě asi 15-20 minut provařit. Pak do omáčky vrátíme maso a přiklopené necháme prohřát.
-
Vše lze samozřejmě "spáchat" i bez pomalého hrnce, buďto v "tlakáči" nebo v klasickém hrnci s pokličkou. Pozn.: K tomuto pokrmu se podávají vařené těstoviny, hustě posypané strouhaným sýrem. Na obrázku může být: jídlo
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů