Hovězí po burgundsku - nízkosacharidové
Na rovinu - tato úprava hovězího je pracná. A na rovinu - vynikající, takovýto LC (low carb) oběd bude ve vašem jídelníčku zaujímat jedno z čestných míst. Suroviny jsou dost variabilní, jen jedno prosím ponechte: čerstvý zázvor :). Druhý den je ještě lepší, doporučuji udělat zrovna dvojnásobné množství, uvidíte...:))
- 2h
- 6 porcí
- náročné
- Dušení
- Evropská
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Oslava
- Paleo
- Primal
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí kližka bez kosti | 1 000 g |
sádlo | 1 lžíce |
slanina | 200 g |
cibule | 1 kus |
mrkev | 1 kus |
petržel kořenová | 1 kus |
celer | 0,25 kusu |
česnek stroužky | 2 kusy |
mražené houby - hřiby | 200 g |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
zázvor, čerstvý kořen | 4 cm |
tymián čerstvý | 2 snítky |
vývar z kostí domácí | 400 ml |
víno červené jakostní | 300 ml |
hořčice plnotučná | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Nechte si čas na přípravu zeleniny: očistěte, oloupejte. Kořenovou zeleninu na kotičky, česnek nasekat, zázvor na malé kousky. Vyndáme si maso z lednice, otevřeme víno, ochutnáme :)).
-
A jedeme: na sádlo anglickou slaninu na kostičky, orestovat a přidat cibuli, přidat maso na kostky nakrájené, orestovat, osolit, opepřit. Dále přidáme česnek, zázvor, zeleninu a vše společně orestujeme. Už teď je všude krásná vůně.
-
Přidáme mražené hříbky (nebo klidně žampiony), tymián, zalijeme vývarem a vínem. Dusíme doměkka, já jsem dělala 55 min.v papiňáku.
-
Maso, houby a půlku zeleniny si vyndáme do jiného katrolu. To co zůstalo v původním kastrolu/papiňáku rozmixujeme, tím budeme mít luxusní omáčku již hustou.Ochutnáme, dochutíme dle sebe.
-
Podáváme s grusetkami, LC knedlíkem, květákovou kaší, kedlubnovými bramborami...co máme a chceme :). Já dnes s hokkaido proužky, včera s LC houstičkou - to bylo lepší. DRUHÝ DEN JE LEPŠÍ, jako svíčková či guláš, znáte...
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů