Na rovinu - tato úprava hovězího je pracná. A na rovinu - vynikající, takovýto LC (low carb) oběd bude ve vašem jídelníčku zaujímat jedno z čestných míst. Suroviny jsou dost variabilní, jen jedno prosím ponechte: čerstvý zázvor :). Druhý den je ještě lepší, doporučuji udělat zrovna dvojnásobné množství, uvidíte...:))
- 2h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
4 cm |
4 cm |
2 snítky |
2 snítky |
400 ml |
400 ml |
300 ml |
300 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nechte si čas na přípravu zeleniny: očistěte, oloupejte. Kořenovou zeleninu na kotičky, česnek nasekat, zázvor na malé kousky.
Vyndáme si maso z lednice, otevřeme víno, ochutnáme :)).
-
A jedeme: na sádlo anglickou slaninu na kostičky, orestovat a přidat cibuli, přidat maso na kostky nakrájené, orestovat, osolit, opepřit.
Dále přidáme česnek, zázvor, zeleninu a vše společně orestujeme. Už teď je všude krásná vůně.
-
Přidáme mražené hříbky (nebo klidně žampiony), tymián, zalijeme vývarem a vínem. Dusíme doměkka, já jsem dělala 55 min.v papiňáku.
-
Maso, houby a půlku zeleniny si vyndáme do jiného katrolu.
To co zůstalo v původním kastrolu/papiňáku rozmixujeme, tím budeme mít luxusní omáčku již hustou.Ochutnáme, dochutíme dle sebe.
-
Podáváme s grusetkami, LC knedlíkem, květákovou kaší, kedlubnovými bramborami...co máme a chceme :). Já dnes s hokkaido proužky, včera s LC houstičkou - to bylo lepší.
DRUHÝ DEN JE LEPŠÍ, jako svíčková či guláš, znáte...
Makronutrienty
9%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 588 kJ | 1 003 kJ |
Kalorická hodnota | 140 kcal | 240 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,03 g
0,494 g |
3,46 g
0,842 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,203 SVJ | 0,346 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,68 g
3,28 g |
16,5 g
5,59 g |
Bílkoviny | 10 g | 17,1 g |
Sůl | 0,708 g | 1,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů