HOVĚZÍ NA VÍNĚ S CELEROVOU KAŠÍ - LC
Výborné lowcarb jídlo - pracné, ale zdravé a skvělé. Děkujeme Věře Husákové za recept :)
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Oslava
- Paleo
- Pečení
- Recepty po babičce
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí pupek, flank steak | 1 kg |
sádlo | 1 lžíce |
mrkev | 4 kusy |
petržel kořenová | 2 kusy |
celer | 0,5 kusu |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
vývar masový domácí | 750 ml |
červené víno suché | 5 dl |
rajský protlak | 1 lžíce |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
pepř černý celý | 5 kuliček |
tymián | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 0,3 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistím a nakrájím na menší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustím sádlo. Do rozpuštěného tuku dám maso a zprudka je osmahnu, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřeji na 160 stupňů.
-
Orestované maso vyndám na talíř a do tuku vložím nakrájenou mrkev, petržel a celer a osmahnu dozlatova, pak přidám cibuli a česnek a dohněda opeču. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité!
-
Potom vrátím maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidám lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř,orestuji.Podliji vínem,nechám odpařit, zaliji hovězím vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přiklopím poklicí a dám do trouby péct.
-
Když je maso měkké,vyndám ho i s kořením a zeleninu umixuji.Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Na dokončení na ol.oleji opeču zeleninu, kterou osolím, opepřím a pokapu citronem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů