Výborné lowcarb jídlo - pracné, ale zdravé a skvělé.
Děkujeme Věře Husákové za recept :)
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
1 lžíce |
1 lžíce |
4 kusy |
4 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
750 ml |
750 ml |
5 |
5 |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
5 kuliček |
5 kuliček |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso očistím a nakrájím na menší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustím sádlo. Do rozpuštěného tuku dám maso a zprudka je osmahnu, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřeji na 160 stupňů.
-
Orestované maso vyndám na talíř a do tuku vložím
nakrájenou mrkev, petržel a celer a osmahnu dozlatova, pak přidám cibuli a česnek a dohněda opeču. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité!
-
Potom vrátím maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidám lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř,orestuji.Podliji vínem,nechám odpařit, zaliji hovězím vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přiklopím poklicí a dám do trouby péct.
-
Když je maso měkké,vyndám ho i s kořením a zeleninu umixuji.Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Na dokončení na ol.oleji opeču zeleninu, kterou osolím, opepřím a pokapu citronem.
Makronutrienty
22%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 405 kJ | 1 843 kJ |
Kalorická hodnota | 96,7 kcal | 440 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,4 g
0,968 g |
15,5 g
4,41 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,34 SVJ | 1,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,46 g
2,72 g |
24,9 g
12,4 g |
Bílkoviny | 6,58 g | 29,9 g |
Sůl | 0,333 g | 1,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů