HOVĚZÍ NA VÍNĚ A ŠPEKOVÝ KNEDLÍK - LC
Výborný lowcarb oběd, od klasiky nepoznáte! Děkujeme Věře Husákové za krásný recept :)
- 1h:10m
- 5 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Paleo
- Pečení
- Posvícení
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí pupek, flank steak | 1 kg |
sádlo | 1 lžíce |
mrkev | 4 kusy |
petržel kořenová | 2 kusy |
celer | 0,5 kusu |
cibule | 2 kusy |
česnek stroužky | 2 kusy |
vývar masový domácí | 750 ml |
rajský protlak | 1 lžíce |
bobkový list celý sušený | 2 kusy |
pepř černý celý | 5 kuliček |
tymián sušený | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
červené víno suché | 5 |
Postup přípravy
-
Maso očistím a nakrájím na menší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustím sádlo. Do rozpuštěného tuku dám maso a zprudka je osmahnu, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřeji na 160 stupňů.
-
Orestované maso vyndám na talíř a do tuku vložím nakrájenou mrkev, petržel a celer a osmahnu dozlatova, pak přidám cibuli a česnek a dohněda opeču. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité! Potom vrátím maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidám lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř, orestuji. Podliji vínem, nechám odpařit, zaliji hovězím vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přiklopím poklicí a dám do trouby péct.
-
Když je maso měkké, vyndám ho i s kořením a zeleninu umixuji. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Na dokončení na ol.oleji opeču zeleninu, kterou osolím, opepřím a pokapu citronem.
-
Knedlík- nakrájím si na malé kostičky Lc pečivo(já použila 4 plátky veky),osolím, přidám zelenou petrželku,1 vejce, cca 10ml mléka,1/2 lžičky prášku do pečiva.Vyškvařím si slaninu, na které osmažím cibuli, nechám částečně zchladnout a přidám ke směsi, promíchám a nechám 20 minut. Zabalím do potravinářské folie a vařím 20minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů