HOVĚZÍ NA VÍNĚ A ŠPEKOVÝ KNEDLÍK - LC

Výborný lowcarb oběd, od klasiky nepoznáte! Děkujeme Věře Husákové za krásný recept :)

HOVĚZÍ NA VÍNĚ A ŠPEKOVÝ KNEDLÍK - LC

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
hovězí pupek, flank steak 1 kg
sádlo 1 lžíce
mrkev 4 kusy
petržel kořenová 2 kusy
celer 0,5 kusu
cibule 2 kusy
česnek stroužky 2 kusy
vývar masový domácí 750 ml
rajský protlak 1 lžíce
bobkový list celý sušený 2 kusy
pepř černý celý 5 kuliček
tymián sušený 1 lžička
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
červené víno suché 5

Postup přípravy

  1. Maso očistím a nakrájím na menší kousky. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustím sádlo. Do rozpuštěného tuku dám maso a zprudka je osmahnu, tak aby maso bylo tmavohnědé. Troubu mezi tím rozehřeji na 160 stupňů.

  2. Orestované maso vyndám na talíř a do tuku vložím nakrájenou mrkev, petržel a celer a osmahnu dozlatova, pak přidám cibuli a česnek a dohněda opeču. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř. hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité! Potom vrátím maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla, přidám lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř, orestuji. Podliji vínem, nechám odpařit, zaliji hovězím vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přiklopím poklicí a dám do trouby péct.

  3. Když je maso měkké, vyndám ho i s kořením a zeleninu umixuji. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí. Na dokončení na ol.oleji opeču zeleninu, kterou osolím, opepřím a pokapu citronem.

  4. Knedlík- nakrájím si na malé kostičky Lc pečivo(já použila 4 plátky veky),osolím, přidám zelenou petrželku,1 vejce, cca 10ml mléka,1/2 lžičky prášku do pečiva.Vyškvařím si slaninu, na které osmažím cibuli, nechám částečně zchladnout a přidám ke směsi, promíchám a nechám 20 minut. Zabalím do potravinářské folie a vařím 20minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů