Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší

Česnek a kuchyně, základ mojí kuchyně

Hovězí líčka na černém pivě a zelenině s bramborovo-citronovou kaší

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hovězí přední líčka 1,3 g
cibule 4 kusy
česnek stroužky 2 kusy
mrkev 3 kusy
celer řapíkatý 4 stonky
celer 250 g
cukr třtinový 2 lžíce
pivo tmavé 0,5 litru
bobkový list celý sušený 3 kusy
nové koření 6 kuliček
Cottage sýr 150 g
citronová kůra sušená mletá 1 kus
máslo přepuštěné, ghí 2 lžíce
sůl 2 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Líčka odblaňte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce přepuštěného másla a cibuli, společně s česnekem, na něm pozvolna opékejte, dokud nebude cibule hezky hnědá, může to trvat i dvacet minut. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat.

  2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout, pak očištěnou a pokrájenou zeleninu na větší kousky. Společně chvíli opékejte. Zalijte černým pivem, pokud je ho málo dolijte vodou nebo vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte koření, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a nechte na mírném ohni dusit zhruba tři hodiny.

  3. Vyndejte bobkový list a kuličky nového koření, bokem na talíř vyndejte veškeré maso z hrnce. Omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je moc řídká, nechte ji zredukovat (vařit s odklopenou poklicí do zhoustnutí). Vypněte sporák a do omáčky přidejte Cottage sýr a znovu rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem. Servírujte s bramborovou kaší nebo brambory.

  4. Bramborovou kaši připravte obvyklým způsobem, já přidávám při vaření brambor vždy kmín, když vařím kaši, dávám drcený. Do scezených brambor dám lžíci másla a rozšlehám společně s mlékem. V této fázi přidejte 1-2 lžíce citronové šťávy, podle vaší chuti a důkladně zamíchejte. Z citrónu nastrouhejte hoblinky, které výborně doladí finální chuť celého pokrmu, viz foto.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů