Hovězí krk na houbách a kořenové zelenině, karlovarský knedlík - LC

Laduš

Hovězí krk na houbách a kořenové zelenině, karlovarský knedlík - LC

Zase trochu jiný recept, pro někoho možná zvláštní kombinace. Trochu jsem se inspirovala vánoční polévkou naší rodiny, která je zasmažená a obsahuje jak houby, tak kořenovou zeleninu a dokonce i domácí nudle. 😃

Chuť však předčila moje očekávání. Musím říct, že jídlo bylo vskutku lahodné.

Postup přípravy

  1. Houby jsem namočila do vody. Maso jsem odblanila a nakrájela na kostky. Cibuli jsem nakrájela nadrobno. V kastrole jsem rozehřála dvě lžíce sádla a cibuli usmažila do zlatohněda. Ze začátku zprudka a až chytla barvu, tak na nejnižším plameni. Mezitím, co jsem smažila cibuli, jsem si na jiné pánvi zatáhla maso. Maso jsem restovala po částech, aby se teplota v pánvi příliš nesnížila a maso nepustilo šťávu. Na to restování stačí jen trošku sádla. Čím méně tuku, tím lépe a rychleji se to opeče. Po opečení jsem maso vyjmula do misky. Pokud se vám něco připeče, nalejte do pánve trochu vody a provařte, ono se to odlepí. Tekutinu pak nalijte k masu, byla by škoda přijít o všechny ty chutě.

  2. Jakmile byla cibule dosmažená, přidala jsem prolisovaný česnek a Mahá koření a nechala rozvonět. Pak jsem přidala nastrouhanou kořenovou zeleninu, přičemž malou část zeleniny jsem si nechala na později. Vše jsem zarestovala, přidala maso i se šťávou, osolila a opepřila, podlila vodou, přiklopila pokličkou a dusila. Během dušení je třeba občas zamíchat, případně dolít vodu.

    Houby jsem ocedila. V kastrolku jsem rozehřála máslo a houby orestovala. Pak jsem přilila trochu vody a houby jsem asi 15 minut podusila.

  3. Asi po dvou hodinách pomalého dušení masa jsem kastrol odstavila z plotny, vyjmula maso a základ s cibulí a kořenovou zeleninou důkladně promixovala tyčovým mixérem do hladké omáčky. Maso jsem vrátila zpět do kastrolu, přidala jsem houby i s tekutinou a zbytek nastrouhané kořenové zeleniny a dolila vodu, aby to nebylo tak husté. Dodusila jsem do změknutí. Podle potřeby jsem ještě během dušení podlévala vodou.

    Když bylo maso hotové, kastrol jsem odstavila z ohně, dochutila citrónovou šťávou a v omáčce jsem rozmíchala máslo.

  4. Knedlík: Pečivo jsem nakrájela na kostičky. V misce jsem rozmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo s mlékem a se žloutky. Pečivo jsem v této směsi namočila na 5 minut. Mezitím jsem si z bílků a soli vyšlehala tuhý sníh. Nasáklé pečivo jsem promíchala opatrně s bílky, petrželkou a lahůdkovým droždím. Zbytečně míchání neprodlužujte, aby vám bílky nespadly.

  5. Na kus potravinové fólie lehce potřené olejem jsem dala směs a ve fólii zabalila do válečku, okraje jsem zajistila gumičkou a zasukovala.

    Váleček jsem dala na pařák do kastrolu s vodou a přikryla pokličkou. Vařila jsem takto na páře 25 minut.

    Celkem jsem z tohoto množství měla 5 plátků jako na fotce + 2 malé okraje.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte