Hovězí krk na houbách a kořenové zelenině, karlovarský knedlík - LC
Zase trochu jiný recept, pro někoho možná zvláštní kombinace. Trochu jsem se inspirovala vánoční polévkou naší rodiny, která je zasmažená a obsahuje jak houby, tak kořenovou zeleninu a dokonce i domácí nudle. 😃 Chuť však předčila moje očekávání. Musím říct, že jídlo bylo vskutku lahodné.
- 3h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Lchf, low carb
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Přílohy
- Recepty po babičce
- Regionální a krajové
- Vaření v páře
- Vaříme ze základu
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí přední krk | 800 g |
sádlo | 2 lžíce |
sádlo | 2 lžičky |
cibule | 3 kusy |
česnek stroužky | 4 kusy |
mrkev | 160 g |
petržel kořenová | 60 g |
celer | 60 g |
houby sušené, směs | 2 hrsti |
mahá koření | 4 g |
sůl himálajská jemná | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžičky |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 30 g |
nízkosacharidové pečivo | 60 g |
vajíčka | 2 kusy |
sůl | 1 špetka |
mléko polotučné 1,5% tuku | 40 ml |
máslo čerstvé | 15 g |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 2 lžičky |
petrželka, petrželová nať | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Houby jsem namočila do vody. Maso jsem odblanila a nakrájela na kostky. Cibuli jsem nakrájela nadrobno. V kastrole jsem rozehřála dvě lžíce sádla a cibuli usmažila do zlatohněda. Ze začátku zprudka a až chytla barvu, tak na nejnižším plameni. Mezitím, co jsem smažila cibuli, jsem si na jiné pánvi zatáhla maso. Maso jsem restovala po částech, aby se teplota v pánvi příliš nesnížila a maso nepustilo šťávu. Na to restování stačí jen trošku sádla. Čím méně tuku, tím lépe a rychleji se to opeče. Po opečení jsem maso vyjmula do misky. Pokud se vám něco připeče, nalejte do pánve trochu vody a provařte, ono se to odlepí. Tekutinu pak nalijte k masu, byla by škoda přijít o všechny ty chutě.
-
Jakmile byla cibule dosmažená, přidala jsem prolisovaný česnek a Mahá koření a nechala rozvonět. Pak jsem přidala nastrouhanou kořenovou zeleninu, přičemž malou část zeleniny jsem si nechala na později. Vše jsem zarestovala, přidala maso i se šťávou, osolila a opepřila, podlila vodou, přiklopila pokličkou a dusila. Během dušení je třeba občas zamíchat, případně dolít vodu. Houby jsem ocedila. V kastrolku jsem rozehřála máslo a houby orestovala. Pak jsem přilila trochu vody a houby jsem asi 15 minut podusila.
-
Asi po dvou hodinách pomalého dušení masa jsem kastrol odstavila z plotny, vyjmula maso a základ s cibulí a kořenovou zeleninou důkladně promixovala tyčovým mixérem do hladké omáčky. Maso jsem vrátila zpět do kastrolu, přidala jsem houby i s tekutinou a zbytek nastrouhané kořenové zeleniny a dolila vodu, aby to nebylo tak husté. Dodusila jsem do změknutí. Podle potřeby jsem ještě během dušení podlévala vodou. Když bylo maso hotové, kastrol jsem odstavila z ohně, dochutila citrónovou šťávou a v omáčce jsem rozmíchala máslo.
-
Knedlík: Pečivo jsem nakrájela na kostičky. V misce jsem rozmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo s mlékem a se žloutky. Pečivo jsem v této směsi namočila na 5 minut. Mezitím jsem si z bílků a soli vyšlehala tuhý sníh. Nasáklé pečivo jsem promíchala opatrně s bílky, petrželkou a lahůdkovým droždím. Zbytečně míchání neprodlužujte, aby vám bílky nespadly.
-
Na kus potravinové fólie lehce potřené olejem jsem dala směs a ve fólii zabalila do válečku, okraje jsem zajistila gumičkou a zasukovala. Váleček jsem dala na pařák do kastrolu s vodou a přikryla pokličkou. Vařila jsem takto na páře 25 minut. Celkem jsem z tohoto množství měla 5 plátků jako na fotce + 2 malé okraje.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů