Hovězí jazyk s pepřovou omáčkou - LC

Máte rádi toto jídlo našich babiček? V lowcarb verzi přílohu nahradí zelenina. Děkujeme Ali Lea za připomenutí báječného jídla :)

Hovězí jazyk s pepřovou omáčkou - LC

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
hovězí jazyk uzený 1 kus
cibule 2 kusy
pórek 1 kus
mrkev 3 kusy
česnek stroužky 2 kusy
celer 1 kus
bobkový list celý sušený 2 kusy
pepř černý celý 2 lžičky
nové koření celé 10 g
víno bílé jakostní 250 ml
cibule 1 kus
máslo čerstvé 1 lžíce
vývar masový domácí 150 ml
víno bílé jakostní 100 ml
pepř zelený sterilovaný 2 lžíce
smetana na vaření 200 ml
sůl 2 špetky

Postup přípravy

  1. Jazyk vložte do velkého hrnce. Zalijte bílým vínem a takovým množstvím studené vody, aby byl jazyk zakrytý asi 1 cm. Pomalu přiveďte k varu.

  2. Mezitím očistěte a nahrubo nakrájejte zeleninu. Přidejte na jazyk koření a mírně vařte alespoň 3 hodiny v hrnci. Pak pro jistotu píchněte do špičky jazyka. Když je špička uvařená, je uvařený celý jazyk. Jazyk připravuji vždy den předem a nechávám ho ve vývaru přes noc. Vývar je dokonalým základem omáčky.

  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo. Osmahněte cibuli. Přidejte vývar a víno, přiveďte k varu, zredukujte asi na polovinu, přeceďte a vlijte zpět do hrnce. Scedíme a rozdrtíme zrnka pepře, přidáme ke smetaně a vaříme, dokud není omáčka krémová, osolíme.

  4. Příloha jakákoli. Chřest a Kadeřávek do křupava podusit se soli a kořeni dle chuti. Ozdobeno výhonky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů