Je to jedno z jídel, které se, podobně jako kynutá buchta, objevuje na internetu ve stovce podob, a které většinou odmítám na blog dávat, protože je tak typicky české a tím zprofanované. Je to ale taky jeden z receptů, který třeba dcera (nebo syn) jednou ocení a nebude muset složitým experimentováním zkoušet replikovat tu chuť guláše "jak jsme ho dělali doma". Páč třeba mě zanedlouho někdo konečně vezme tyčí po hlavě a holka by, chudák, byla bez receptu!
- 3h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
7 kusů |
7 kusů |
800 g |
800 g |
250 ml |
250 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
20 g |
20 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
20 g |
20 g |
2 litry |
2 litry |
3 lžíce |
3 lžíce |
5 kusů |
5 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
Na posypání | |
5 kusů |
5 kusů |
Postup přípravy
-
Na tuku osmažte v hrnci, ve kterém budete guláš péct/vařit (nejlépe v litině), cibuli. Nebojte se a vemte ji pěkně do tmavě hněda, to dá omáčce část barvy a hlavně chuť. Nespálit! Na posledních několik minut přihoďte k cibuli kmín.
-
Zatímco se cibule smaží, štědře osolte a opepřete kostky masa a orestujte je dohněda na pánvi. Dělejte to po částech, na dvakrát, na třikrát. Orestované maso vyjměte na talíř. Občas si míchněte s tou cibulí... Až je všechno maso orestované, pánev deglazujte červeným vínem, odšťourejte vařečkou všechny přípečky a odstavte.
-
Obraťte plnou pozornost zpátky k cibuli, která se vám, pokud nejste semiautističtí jedinci, třeba ani nespálila. Má-li uspokojivě hnědou barvu, stáhněte teplotu, zasypte ji paprikou a minutku, dvě restujte. Mějte u ruky připravený otevřený rajský protlak, to poslední, co chcete, jak začít se mečovat s protlakem v tuhle zásadní chvíli a spálit tak papriku. Hoďte na cibuli rajský protlak a opékejte dál, až protlak změní barvu na lehce hnědou... prostě ztratí tu veselou červenou a trochu mu povadne úsměv. Nepanikařte, docela to trvá, třeba deset minut. Je to další docela podstatná část procesu, aby měl guláš tu krásně temnou barvu a hloubku chuti.
-
Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, přidejte červené víno z pánve, přihoďte povidla a zalijte vodou nebo vývarem (všechno maso ať je potopené, plus něco víc), přiveďte k varu, ochutnejte, jestli je šťáva dost slaná a dejte do trouby na 150°C. Pečte do měkka.
-
Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, přidejte červené víno z pánve, přihoďte povidla a zalijte vodou nebo vývarem (všechno maso ať je potopené, plus něco víc), přiveďte k varu, ochutnejte, jestli je šťáva dost slaná a dejte do trouby na 150°C. Pečte do měkka.
-
Utřete česnek se solí na kašičku, přidejte do omáčky, nechte pět až deset minut povařit, přidejte majoránku a odstavte. Nechte proležet nejlépe do druhého dne, jak ale všichni víme, guláš je nejlepší třetí den, případně i ty další, ale to se už nikde moc nahlas neříká ze strachu, že by vám EU hygiena vlítla i domů, žejo.
-
Podávejte typicky s houskovým knedlem nebo s francouzskou bagetou (doma pečenou, žejo!), s kopcem cibule a čerstvými chilli papričkami. Kuchta slibuje výjimečný žlučníkový prožitek!
Makronutrienty
27%
55%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 239 kJ | 455 kJ |
Kalorická hodnota | 57,2 kcal | 109 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,04 g
0,935 g |
5,78 g
1,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,304 SVJ | 0,578 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,03 g
0,328 g |
3,87 g
0,623 g |
Bílkoviny | 6,23 g | 11,8 g |
Sůl | 0,91 g | 1,73 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů