Hovězí guláš - LC
Klasika jinak - nízkosacharidově...přitom tak luxusní a lákavý oběd,že? Děkujeme Jozefu Kabátovi za perfektní popis :)
- 8h
- 5 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Mikrovlnná trouba
- Obědy a večeře
- Orestování
- Párty
- Pomalý hrnec
- Primal
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí kližka bez kosti | 1 kg |
cibule červená | 500 g |
cibule | 250 g |
sádlo | 1 lžíce |
česnek stroužky | 5 kusů |
paprika sladká mletá | 2 lžíce |
majoránka sušená drhnutá | 2 lžíce |
kmín drcený | 2 lžičky |
rajčata sterilovaná | 200 g |
vývar masový domácí | 1 litr |
sůl | 2 lžičky |
pepř černý mletý | 0,5 lžičky |
vajíčka | 3 kusy |
mozzarella | 125 g |
psylium | 15 g |
mandlová mouka | 15 g |
sůl | 1 špetka |
pažitka nať čerstvá | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Cibuli jsem nakrájel na kostičky a smažil v hrnci na sádle do změknutí, přidal maso na větší kostky a obdělával pár minut, dokud maso nepustí šťávu, objeví se na spodku hrnce, moje mamka říkávala...takové bláto. Šťáva tepelnou úpravou chytne světle hnědou barvu. Je potřeba stát u hrnce, míchat a mít trpělivost. Šťáva pak udělá nejenom chuť, ale i barvu omáčky.
-
Maso s cibulí jsem přendal do pomalého hrnce, přidal rozmačkaný česnek, koření, rozmixovaná rajčata a vývar. Dusil jsem na 80 °C 6 hodin + na 100 °C ještě 2 hodiny. V pomalém hrnci se nerozvaří dost zelenina, tak jsem musel vyndat maso a omáčku se zeleninou ještě dost povařit už na klasickém sporáku, aby se omáčka zahustila. Dřív jsem guláš dělal v tlakovém hrnci, byl taky výborný, ale maso z pomalého je mnohem chutnější.
-
Knedlíky: všechny ingredience kromě pažitky jsem rozmixoval tyčovým mixérem, poté zamíchal nasekanou pažitku a nechal chvilku odstát. Přendal do sklenic. Nevymazával jsem. Sklenice nebo hrnek se naplňuje cca do 2/3 výšky, během vaření nabyde. Vařím v mikrovlnce na maximum - 6 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů