Hovězí guláš - LC

Klasika jinak - nízkosacharidově...přitom tak luxusní a lákavý oběd,že? Děkujeme Jozefu Kabátovi za perfektní popis :)

Hovězí guláš - LC

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
hovězí kližka bez kosti 1 kg
cibule červená 500 g
cibule 250 g
sádlo 1 lžíce
česnek stroužky 5 kusů
paprika sladká mletá 2 lžíce
majoránka sušená drhnutá 2 lžíce
kmín drcený 2 lžičky
rajčata sterilovaná 200 g
vývar masový domácí 1 litr
sůl 2 lžičky
pepř černý mletý 0,5 lžičky
vajíčka 3 kusy
mozzarella 125 g
psylium 15 g
mandlová mouka 15 g
sůl 1 špetka
pažitka nať čerstvá 1 hrst

Postup přípravy

  1. Cibuli jsem nakrájel na kostičky a smažil v hrnci na sádle do změknutí, přidal maso na větší kostky a obdělával pár minut, dokud maso nepustí šťávu, objeví se na spodku hrnce, moje mamka říkávala...takové bláto. Šťáva tepelnou úpravou chytne světle hnědou barvu. Je potřeba stát u hrnce, míchat a mít trpělivost. Šťáva pak udělá nejenom chuť, ale i barvu omáčky.

  2. Maso s cibulí jsem přendal do pomalého hrnce, přidal rozmačkaný česnek, koření, rozmixovaná rajčata a vývar. Dusil jsem na 80 °C 6 hodin + na 100 °C ještě 2 hodiny. V pomalém hrnci se nerozvaří dost zelenina, tak jsem musel vyndat maso a omáčku se zeleninou ještě dost povařit už na klasickém sporáku, aby se omáčka zahustila. Dřív jsem guláš dělal v tlakovém hrnci, byl taky výborný, ale maso z pomalého je mnohem chutnější.

  3. Knedlíky: všechny ingredience kromě pažitky jsem rozmixoval tyčovým mixérem, poté zamíchal nasekanou pažitku a nechal chvilku odstát. Přendal do sklenic. Nevymazával jsem. Sklenice nebo hrnek se naplňuje cca do 2/3 výšky, během vaření nabyde. Vařím v mikrovlnce na maximum - 6 minut.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů