Česká klasika v nízkosacharidové verzi. :)
Jako přílohu doporučuji LC mandlový knedlík.
- 4h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
1 000 g |
1 000 g |
700 g |
700 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
místo kmínu můžete použít Mahá koření 1 lžička |
1 lžička |
6 listů |
6 listů |
20 zrnek |
20 zrnek |
2 špetky |
2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a pozvolna usmažíme cibuli do hněda. Tajemství dobrého guláše spočívá ve správně udělaném základu. Tzn. ve správně usmažené cibuli. Chce to trpělivost, protože to trvá docela dlouho (já jsem ji smažila 50 minut), ale výsledek stojí za to. Díky takto usmažené cibuli bude mít guláš nejen skvělou chuť, ale i barvu. Dávejte si ale pozor, aby se vám cibule nespálila.
-
Když je cibule usmažená, přidáme do kastrolu maso, promícháme jej se základem a opečeme. Potom osolíme, opepříme, přidáme Mahá koření, chilli a papriku a ještě chvilku za stálého míchání opékáme. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na mírném ohni do změknutí masa, cca 2,5 hodiny. Během dušení podle potřeby podléváme. Občas zamícháme.
-
Když je maso měkké, vybereme jej děrovanou lžící z kastrolu a odstraníme bobkové listy a nové koření. Tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku s cibulí do hladka. Potom do kastrolu vrátíme maso. Je-li třeba, dochutíme.
Makronutrienty
20%
61%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 446 kJ | 566 kJ |
Kalorická hodnota | 107 kcal | 135 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,21 g
1,64 g |
5,34 g
2,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,421 SVJ | 0,534 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,1 g
1,49 g |
5,2 g
1,89 g |
Bílkoviny | 13 g | 16,5 g |
Sůl | 0,736 g | 0,935 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů