Už v Anglii jsem hovězí casserol dělala s oblibou. Je to jídlo, které se sice v troubě peče dlouho, ale potřebuje žádnou velkou péči na přípravu. Nejčastěji se na jeho přípravu používá hovězí maso a kořenová zelenina. Přidat taky můžeš sladké brambory (batáty) nebo sezóní cuketu, které teď máme od Patrikové babičky požehnaně. Nejlépe hovězí casserole chutná, když je dušený v troubě alespoň čtyři hodiny.
Spojení masa, kořenové zeleniny, bylinek a dlouhého dušení v troubě dokáže vykouzlit neuvěřitelné chutě pro naše chuťové pohárky. Maso je po dlouhém dušení křehké a zelenina dodává celému pokrmu lehkou nasládlost.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
750 g |
750 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
6 kusů |
6 kusů |
2 hrsti |
2 hrsti |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Očištěnou zeleninu spolu s cibulí nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a necháme vcelku. Maso nakrájíme taky na větší kousky.
-
Na rozpáleném sádle/ghí zprudka orestujeme hovězí kousky. Po chvilce přidáme nakrájenou cibuli a nakonec i zeleninu s bylinkami. Bylinky nechávám celé. Nijak je nekrájím ani nezbavuji dřevnatého stonku. Stonky většinou vytahuji až po dopečení. Celou směs osolíme a opepříme.
-
Troubu rozehřejeme na 220 stupňů. Jakmile je směs orestovaná, přemístíme ji do hrnce. Směs podlijeme tak, aby nic nečouhalo ven a přidáme celé stroužky česneku.
-
Přiklopíme pokličkou a pečeme aspoň čtyři hodiny. Během pečení kontrolujeme a pokud je potřeba tak podlejeme vodou. Vodu nechejte vyvařit tak, aby vám ze zeleniny vznikla hustá směs. Nijak nezahušťuji.
-
Podávám s petrželkou nakrájenou nadrobno.
Makronutrienty
36%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 310 kJ | 1 603 kJ |
Kalorická hodnota | 74,1 kcal | 383 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,94 g
1,59 g |
30,7 g
8,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,594 SVJ | 3,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,3 g
0,857 g |
11,9 g
4,43 g |
Bílkoviny | 8,28 g | 42,8 g |
Sůl | 0,916 g | 4,73 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů