Česká klasika, do které vůbec není potřeba dávat vejce.
- 33m
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
250 ml |
250 ml |
nebo 1 hrnek burisonů 2 kusy |
2 kusy |
nebo půl sáčku sušeného droždí 0,5 kusu |
0,5 kusu |
5 špetek |
5 špetek |
Postup přípravy
-
Nejprve v malé misce rozdrobíme půl kostky droždí, posypeme trochou cukru, zalijeme vlažnou vodou a necháme na suchém místě vykvasit. Používáme-li droždí v pytlíčku, stačí jej zamíchat k mouce. Ve velké míse vypracujeme z mouky, burisonů, soli, sodovky a kvásku vláčné těsto. Nemáme-li burisony, nakrájíme si 2 housky (či rohlík) na malé kostičky, zlehka je opečeme na troše oleje a po vychladnutí přidáme do těsta. Pečlivě těsto hněteme (klidně i 10 minut), dokud není celistvé a necháme minimálně 5 minut odpočinout.
-
Poté z těsta mokrýma rukama tvarujeme 2 šišky, vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme přibližně 25 minut (na začátku je třeba šišky opatrně odlepit ode dna a poté je dobré je občas obrátit). Pozor - knedlíky téměř zdvojnásobí objem, proto volte opravdu větší hrnec. Po vyndání knedlíky ihned nakrájíme a podáváme. Chcete-li knedlíky nažloutlé, přidejte špetku kurkumy.
Makronutrienty
87%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 006 kJ | 4 412 kJ |
Kalorická hodnota | 241 kcal | 1 055 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
51 g
0,479 g |
224 g
2,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,1 SVJ | 22,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,08 g
0,311 g |
4,75 g
1,36 g |
Bílkoviny | 6,85 g | 30 g |
Sůl | 0,77 g | 3,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů