Koláč můžeme podávat teplý nebo studený. Je hodně sytý a pokud ho doplníme zeleninovým salátkem, tak máme skvělý oběd.
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
Náplň | |
300 g |
300 g |
3 kusy |
3 kusy |
250 ml |
250 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
100 g |
100 g |
130 g |
130 g |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Z mandlí, parmezánu a vejce rukama vypracujeme těsto.
Formu na koláč vyložíme pečicím papírem a těsto do ní pomocí prstů umačkáme se zvednutými okraji asi 2 cm.
Korpus na několika místech propíchneme vidličkou, aby se během pečení nezvedal.
Pečeme 15 minut na 160 °C.
-
Než se korpus upeče, připravíme si náplň. Nakrájíme si cibuli na kousky a orestujeme na ghí na pánvi. Přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme alespoň 10 minut.
V misce smícháme smetanu, mascarpone a 3 vejce a směs také osolíme a opepříme.
Houby i korpus necháme trochu vychladnout. Potom smícháme houby se směsí v misce a nalijeme na upečený korpus.
-
Pečeme v troubě dalších 25 minut na 180 °C.
Posypeme strouhaným čedarem a pečeme ještě zhruba 10 minut.
Makronutrienty
14%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 056 kJ | 1 818 kJ |
Kalorická hodnota | 252 kcal | 435 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,3 g
2,04 g |
9,12 g
3,52 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,53 SVJ | 0,912 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,6 g
10,4 g |
37,2 g
18 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 17,7 g |
Sůl | 0,69 g | 1,19 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů