Houbový koláč
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 250 g |
sůl | 2 lžičky |
máslo | 150 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
voda | 2 lžíce |
hřiby čerstvé | 300 g |
slanina anglická | 100 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
vajíčka | 3 kusy |
sýr gruyere | 100 g |
tymián čerstvý | 3 snítky |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
muškátový ořech mletý | 1 g |
Postup přípravy
-
Hladkou mouku, sůl, máslo, žloutek promícháme, postupně přidáváme vodu a citronovou šťávu. Hladké těsto necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy na koláč se zvednutými okraji. Na několika místech propícháme vidličkou a pečeme na 190 C cca 15 minut.
-
Mezitím v pánvi na oleji opečeme slaninu s česnekem a houbami dozlatova. Tuk slijeme a směs přesuneme do mísy, kde ji smícháme se smetanou, vejcem, sýrem, tymiánem a muškátovým oříškem. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs naneseme na předpečený korpus a pečeme na 180 C 20 minut než náplň zpevní.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů