HOUBOVÁ POLÉVKA SE SÝREM BRIE
Tato sytá lowcarb polévka, plná hub a zeleniny, vám postačí i jako lehký oběd či večeře. Děkujeme Míše Henzlové za krásný recept :)
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
- Historické
- Mixér
- Obědy a večeře
- Orestování
- Polévky
- Recepty po babičce
- Vaření
- Vegetariánské recepty
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo čerstvé | 50 g |
cibule | 75 g |
pórek | 50 g |
celer řapíkatý | 50 g |
mrkev | 50 g |
houby lesní čerstvé, směs | 250 g |
bílé víno | 100 ml |
sýr s bílou plísní na povrchu | 150 g |
vývar houbový | 500 g |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
Postup přípravy
-
V širším hrnci si na střední teplotu orestujte do růžova na malé kostičky nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Přidejte drobounce nakrájenou zeleninu (pórek, celer, mrkev) a také ji osmahněte, dokud nezačne jemně zlátnout. K orestované zelenině přisypte na větší kousky nakrájené houby a nechte je za občasného promíchání opéct.
-
Obsah hrnce zalijte suchým bílým vínem a to nechte za stálého míchání vyvařit. Pokud si ke směsi hub a zeleniny přivoníte, víno by z ní nemělo být cítit. Zeleninovou směs zalijte vývarem a přiveďte k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte mírně teplotu plotýnky, do hrnce nasypte na malé kostičky nakrájený sýr (počítejte s tím, že se rozpustí jen částečně) a vše nechte 10 minut povařit.
-
Část polévky odeberte stranou, dohladka rozmixujte a nalijte zpátky do hrnce: Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte ji horkou, posypanou čerstvou petrželkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů