Tato sytá lowcarb polévka, plná hub a zeleniny, vám postačí i jako lehký oběd či večeře.
Děkujeme Míše Henzlové za krásný recept :)
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
50 g |
50 g |
75 g |
75 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
250 g |
250 g |
100 ml |
100 ml |
Brie (případně Camembert či uleželý Hermelín) 150 g |
150 g |
500 g |
500 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
V širším hrnci si na střední teplotu orestujte do růžova na malé kostičky nakrájenou a jemně osolenou cibuli.
Přidejte drobounce nakrájenou zeleninu (pórek, celer, mrkev) a také ji osmahněte, dokud nezačne jemně zlátnout. K orestované zelenině přisypte na větší kousky nakrájené houby a nechte je za občasného promíchání opéct.
-
Obsah hrnce zalijte suchým bílým vínem a to nechte za stálého míchání vyvařit. Pokud si ke směsi hub a zeleniny přivoníte, víno by z ní nemělo být cítit.
Zeleninovou směs zalijte vývarem a přiveďte k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte mírně teplotu plotýnky, do hrnce nasypte na malé kostičky nakrájený sýr (počítejte s tím, že se rozpustí jen částečně) a vše nechte 10 minut povařit.
-
Část polévky odeberte stranou, dohladka rozmixujte a nalijte zpátky do hrnce:
Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte ji horkou, posypanou čerstvou petrželkou.
Makronutrienty
30%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 433 kJ | 1 869 kJ |
Kalorická hodnota | 104 kcal | 447 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,86 g
1,41 g |
21 g
6,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,486 SVJ | 2,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,48 g
6,78 g |
27,9 g
29,3 g |
Bílkoviny | 4,72 g | 20,3 g |
Sůl | 5,07 g | 21,9 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů