Klasická romská specialitka, závitky ze zelí nebo kapusty, plněné mletým masem
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
6 stroužků |
6 stroužků |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
150 g |
150 g |
2 špetky |
2 špetky |
0,5 špetky |
0,5 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
1 hlávka |
1 hlávka |
5 g |
5 g |
200 g |
200 g |
160 g |
160 g |
Postup přípravy
-
Z hlávky kapusty oloupeme vnější listy, vyřízneme košťál a dáme vařit do osolené vody. Vaříme cca 10 minut, pak vyndáme z vody a necháme vychladnout.
-
Mleté maso, koření, cibuli, česnek, jednu konzervu rajčatového protlaku a květák rozmixovaný na drobno dobře promícháme.
-
Na dno kastrolu dáme několik listů kapusty. Z uvařené hlávky bereme jeden list po druhém, do každého zabalíme hrst masové směsi, a klademe do kastrolu.
-
Na konec na vrch položíme několik plátků bůčku nebo slaniny, zalijeme vývarem z kapusty a necháme dusit. V průběhu dušení přidáme směs rajčatového protlaku, čili, a dalšího koření podle chuti.
Dusíme asi 1,5 hodiny.
-
Holubky jsou ještě lepší následující den, když se všechny chutě pořádně rozleží...
Makronutrienty
28%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 502 kJ | 1 265 kJ |
Kalorická hodnota | 120 kcal | 302 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,06 g
0,759 g |
15,3 g
1,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,606 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,22 g
2,86 g |
20,7 g
7,2 g |
Bílkoviny | 7,09 g | 17,8 g |
Sůl | 0,226 g | 0,568 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů