snad jedno z mála jídel, které je ve své podstatě LC, když tam člověk nedá samozřejmě rýži. Při přípravě tohoto jídla jsem se nechala inspirovat mamčiným receptem, ale protože jsem příznivec co nejsnazšího kuchtění, tak jsem si recept přemodifikovala na troubu.
Děkujeme za krásný recept Lucce Valchové :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 svazek |
1 svazek |
400 g |
400 g |
140 g |
140 g |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
nasekáme na "rýži" 220 g |
220 g |
Postup přípravy
-
Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou lehce osolíme. Hlávku zelí omyjeme a vyřízneme košťál co nejvíce nám to půjde (kvůli pozdejšímu snadnému odlupování listů). Celou hlávku vložíme do hrnce a vaříme na mírném plameni, během toho co budeme připravovat náplň.
-
Mrkev nastrouháme na hrubo a cibuli nakrájíme
na drobno. Na lžíci sádla (nebo jiného tuku) orestujeme cibuli spolu s prolisovaným česnekem a mrkví. Lehce osolíme, zaprášíme mletou paprikou, chvíli spolu restujeme a stáhneme z plotny.
-
Do větší mísy dáme syrové mleté maso, které lehce osolíme, opepříme, přidáme majoránku či jiné koření dle vlastní chuti, promícháme. Přidáme květákovou rýži, směs z pánve, na drobno nakrájenou jarní cibulku a finálně vše poctivě promícháme.
-
Hlávku zelí vyndáme z hrnce (vodu nevylévat), šokově zchladíme a dáme stranou chladnout.
▶️ Připravíme si pekáč, který lehce vymázneme máslem. Rajský protlak naředíme vývarem ze zelí tak, aby holubce ve zvoleném pekáči byly skoro ponořené.
-
Z hlávky zelí odloupneme list, do kterého rozprostřeme náplň, přečuhující okraje založíme dovnitř a pevně zarolujeme do závitku. Jednotlivé závitky skládáme do pekáče vedle sebe.
-
Plný pekáč zalejeme naředěným rajským protlakem, tak aby závitky skoro ponořené. Každý závitek párkrát propíchneme. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů cca 30-40 minut. Během pečení párkrát potřeme holubce rajcatovou šťávou, aby se jejich vršek nepřipálil.
-
TIP:
Pokud máme na začátku listu silnější tuhý střed, tak ho opatrně seříznutím ztenčíme, aby šel závitek dobře zarolovat.
➡️ Mraženou květákovou rýži před přidáním do směsi doporučuji orestovat na pánvi, jinak pustí vodu do závitků během pečení.
➡️ Zbylé zelí pak můžeme použít na zelofleky
Makronutrienty
47%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 261 kJ | 2 077 kJ |
Kalorická hodnota | 62,3 kcal | 496 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,03 g
0,865 g |
48 g
6,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,603 SVJ | 4,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,19 g
1,15 g |
25,4 g
9,17 g |
Bílkoviny | 3,49 g | 27,8 g |
Sůl | 0,121 g | 0,962 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů