Hollywoodské zapečené fazolky

Soucitně.cz

Netradiční, ale přesto výborné pojetí fazolí se zeleninou a „sýrem“.

Hollywoodské zapečené fazolky

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
fazole bílé sterilované 450 g
hlávkové bílé zelí 500 g
brambory vařené ve slupce 3 kusy
cibule 1 kus
olej řepkový 4 lžíce
hladká mouka pšeničná 2 lžíce
rostlinná smetana 1 hrnek
chilli sušené mleté 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Zelí nakrájíme na větší kusy (5cm), ve větším množství osolené vody povaříme asi 3 minuty, scedíme a necháme okapat. Vařené brambory oloupeme, pokrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme.

  2. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce rostlinného másla (či oleje), krátce na něm osmahneme mouku a za stálého míchání pomalu přiléváme sojovou smetanu. Zahříváme, dokud omáčka nezhoustne, pak ji osolíme, opepříme a odstavíme.

  3. V jiné nádobě rozehřejeme lžíci rostlinného másla (nebo oleje), osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme chilli a konzervované fazole i s nálevem a vše důkladně prohřejeme. Zapékací misku vymažeme zbylým máslem, vyložíme spařenými listy zelí a na ně rozprostřeme fazole. Na fazole položíme vrstvu plátků brambor, zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným tavenýrem. Nemůžeme-li sehnat tavenýr, můžeme posypat strouhaným uzeným tofu, ale není to ono. V horké troubě zapečeme asi 25 minut, až se tavenýr rozteče a zezlátne.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů