Holandský řízek

Jogínka

Česká klasika:) recept na holandský řízek...

Holandský řízek

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
vepřový bok, bůček bez kosti 200 g
vepřová plec 80 g
mléko polotučné 1,5% tuku 0,3 ml
sůl 0,25 lžičky
petrželka, petrželová nať 1 hrst
kmín mletý 0,5 lžičky
pepř černý mletý 1 špetka
sýr gouda 100 g
hladká mouka pšeničná 80 g
strouhanka 80 g
vejce slepičí střední, m 1 kus
máslo přepuštěné, ghí 40 g

Postup přípravy

  1. Nakrájejte maso na menší kusy, osolte a opepřete a až poté společně umelte. Promíchejte se studeným mlékem a upěchujte. Nechte odpočívat v chladničce, nejlépe přes noc. Po odležení přidejte na kousky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, případně ještě ledovou vodu nebo vývar a vmíchejte nasekanou pažitku nebo petrželku. Poté masovou směs tvarujte na placky asi 1 - 1,5 cm vysoké. Obalte je postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Řízky usmažte na pánvi s rozpáleným tukem dozlatova a následně je dokončete pečením v troubě nastavené na 160 °C po dobu 8 až 10 minut. Pro zdravější variantu holandského řízku zvolte pečení v troubě místo smažení na pánvi. Tato metoda nabízí stejně lahodný výsledek.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů