Holandský řízek
Česká klasika:) recept na holandský řízek...
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřový bok, bůček bez kosti | 200 g |
vepřová plec | 80 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 0,3 ml |
sůl | 0,25 lžičky |
petrželka, petrželová nať | 1 hrst |
kmín mletý | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sýr gouda | 100 g |
hladká mouka pšeničná | 80 g |
strouhanka | 80 g |
vejce slepičí střední, m | 1 kus |
máslo přepuštěné, ghí | 40 g |
Postup přípravy
-
Nakrájejte maso na menší kusy, osolte a opepřete a až poté společně umelte. Promíchejte se studeným mlékem a upěchujte. Nechte odpočívat v chladničce, nejlépe přes noc. Po odležení přidejte na kousky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, případně ještě ledovou vodu nebo vývar a vmíchejte nasekanou pažitku nebo petrželku. Poté masovou směs tvarujte na placky asi 1 - 1,5 cm vysoké. Obalte je postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Řízky usmažte na pánvi s rozpáleným tukem dozlatova a následně je dokončete pečením v troubě nastavené na 160 °C po dobu 8 až 10 minut. Pro zdravější variantu holandského řízku zvolte pečení v troubě místo smažení na pánvi. Tato metoda nabízí stejně lahodný výsledek.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů