Česká klasika:) recept na holandský řízek...
- 45m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na řízek: | |
---|---|
200 g |
200 g |
80 g |
80 g |
0,3 ml |
0,3 ml |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 hrst |
1 hrst |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
100 g |
100 g |
Na obalení | |
80 g |
80 g |
80 g |
80 g |
1 kus |
1 kus |
Na smažení: | |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Nakrájejte maso na menší kusy, osolte a opepřete a až poté společně umelte. Promíchejte se studeným mlékem a upěchujte. Nechte odpočívat v chladničce, nejlépe přes noc. Po odležení přidejte na kousky nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný sýr, případně ještě ledovou vodu nebo vývar a vmíchejte nasekanou pažitku nebo petrželku. Poté masovou směs tvarujte na placky asi 1 - 1,5 cm vysoké. Obalte je postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
Řízky usmažte na pánvi s rozpáleným tukem dozlatova a následně je dokončete pečením v troubě nastavené na 160 °C po dobu 8 až 10 minut. Pro zdravější variantu holandského řízku zvolte pečení v troubě místo smažení na pánvi. Tato metoda nabízí stejně lahodný výsledek.
Makronutrienty
34%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 433 kJ | 4 689 kJ |
Kalorická hodnota | 342 kcal | 1 121 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,2 g
0,424 g |
62,7 g
1,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,92 SVJ | 6,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,8 g
10,1 g |
77,9 g
32,9 g |
Bílkoviny | 13,6 g | 44,7 g |
Sůl | 0,724 g | 2,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů