Ako ste si mohli prečítať, jeho hlavnou surovinou je tekvica hokkaido - tak jednoduchá na prípravu akejkoľvek, či už sladkej alebo slanej dobrotky :)
Hokkaido totižto narozdiel od maslovej tekvice nemúsite šúpať :)
Viacerí možno ešte stále máte predsudky pred pridávaním takých surovín, medzi ktoré patrí i tekvica, do pečenia, no výsledok vás skutočne milo prekvapí :)
- 40m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
350 g |
350 g |
350 g |
350 g |
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
150 ml |
150 ml |
2 hrsti |
2 hrsti |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Navrch | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Tekvicu postrúhame na hrubom strúhadle.
Žĺtky šlaháme s práškovým cukrom do peny.
Pridáme vanilkový extrakt, škoricu a olej.
-
Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k vaječnej zmesi.
Pridáme postrúhanú tekvicu, hrozienka namočené do rumu a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov a trstinového cukru.
-
Cesto dáme na vymastený plech alebo na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúrema 180 stupňov 30 minút.
-
Vychladnutý koláč môžeme potrieť napríklad marhuľovým džemom, je skvelý aj na raňajky ku kávičke či čaju :)
Ak sa chceme trošku pohrať s tvarom koláča, môžeme si napríklad pomocou formičiek spraviť aj takýto halloweensky koláč :)
Makronutrienty
56%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 569 kJ | 1 340 kJ |
Kalorická hodnota | 375 kcal | 320 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37 g
15,8 g |
31,6 g
13,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,7 SVJ | 3,16 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,2 g
1,42 g |
20,7 g
1,21 g |
Bílkoviny | 4,47 g | 3,82 g |
Sůl | 0,418 g | 0,357 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů