Tato květáková kaše je luxusní, smetanová nebo i slavnostní příloha kamkoliv, kam byste zvažovali klasickou bramborovou kaši. Vypadá skvěle a chutná ještě líp. Dejte květáku šanci!
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
špetka 1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Květák omyjeme, rozdělíme na menší růžičky a uvaříme hodně do měkka ve vodě, do které jsme přidali lžíci jablečného octa a sůl.
Po uvaření vodu slijeme a můžeme použít třeba na polévku.
Kousky květáku dáme do vhodné nádoby, přilijeme malou část šlehačky (cca jednu čtvrtinu kelímku), přidáme podle chuti muškátový oříšek a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
-
Vyšleháme zbytek šlehačky do tuha a lehce vmícháme do květákového pyré. Servírujeme na talíře.
Makronutrienty
35%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 341 kJ | 866 kJ |
Kalorická hodnota | 81,6 kcal | 207 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,72 g
2,08 g |
12 g
5,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,472 SVJ | 1,2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,66 g
4,07 g |
16,9 g
10,3 g |
Bílkoviny | 1,98 g | 5,02 g |
Sůl | 0,223 g | 0,566 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů