Harlekýn je můj největší oblíbenec, a tak konečně dozrál čas i na něj. Vznikl nový a naprosto jednoduchý postup přípravy krému.
- 3h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
pro bezlepkovou variantu stačí nahradit pohankovou a rýžovou moukou, namíchat půl na půl a dát o 40g méně, případně použít mouku Doves farm, bezlepkovou mouku pouze vmíchat) 350 g |
350 g |
80 g |
80 g |
5 kusů |
5 kusů |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 1 kus |
1 kus |
150 g |
150 g |
kakaový prášek, holandské kakao 5 lžic |
5 lžic |
120 ml |
120 ml |
Krém | |
800 ml |
800 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao 5 lžic |
5 lžic |
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka vegan smetana ke šlehání Schlag fix – totožná chuť jako klasická smetana ke šlehání 250 g |
250 g |
Postup přípravy
-
Příprava korpusu je velmi snadná,oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh se špetkou soli. V nádobě utřeme společně tuk s cukrem, následně přidáme žloutky, lžíci medu (nemusí být, ale dodá korpusu vláčnost a nadýchanost), postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím a kakaovým práškem střídavě s vlažnou vodou. Příliš nešleháme, špaldová mouka má křehký lepek, nejlépe jen vmícháme s pomocí metly, nakonec vmícháme našlehané bílky.
-
Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, necháme vychladnout do druhého dne.
-
Během pečení si připravíme velmi jednoduchý krém, otevřeme si kokosová mléka, přendáme tuhý podíl do hrnce a tekutý přilijeme, přidáme cukr a kakaový prášek. Za stálého míchání svaříme kokosovém mléko s cukrem a kakaovým práškem. Po krátkém povaření odstavíme z plotny a do horké směsi přidáme nalámanou čokoládu, za stálého míchání rozpustíme, přidáme pokrájený tuk, který za stálého míchání postupně rozpustíme.
Krém necháme vychladnout jen občas zamícháme, vychladlý krém dáme do lednice. Druhý den již pouze krém našleháme.
-
Druhý den korpus prořízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme odkrojeným korpusem a zbylým krémem celý dort potřeme, následně již jen nazdobíme s pomocí zdobícího sáčku a špičky. S tímto krémem se zdobí nádherně, pokud byste chtěli světlý i tmavý, tak stačí vynechat při přípravě krému kakaový prášek a místo čokolády na vaření dát vegan bílou čokoládu.
-
Nazdobený dort doplníme zdobením ze šlehačky Schlagfix, prodávají dvě varianty, sladkou a bez doslazení, kterou si můžete dochutit sami, stačí ji jen našlehat a dát chvíli do lednice, příště do ni zkusím přidat trošku kokosového oleje zda se spojí a byla by při zdobení pevnější, ale jinak je výborná a nemá konkurenci, chutí totožná s klasickou smetanou.
-
No a nyní již jen dáme dort vychladit do lednice.
šířka formy 25cm, výška 5cm, výška dortu po naplnění 9cm
-
Vegan alternativa korpusu
160g špaldové celozrnné mouky Natural Jihlava
150g špaldové mouky hladké Bio Harmonie
30g kakaového prášku Troubelice
špetka soli
jedlá soda na špičku kávové lžičky
100g kokosového oleje zbaveného vůně
1 prášek do pečiva 17g
114g panely či jiného sladidla
na špičku kávové lžičky jablečného octa
411ml rostlinného mléka (já dala rýžovo-kokosové Provamel, lze i jiné rostlinné mléko, mléka plus mínus 400-411ml já měla na váze a přilévala jsem do ideální konzistence)
postup zde: http://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/
Makronutrienty
48%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 303 kJ | 2 945 kJ |
Kalorická hodnota | 311 kcal | 704 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,2 g
11,5 g |
59,2 g
25,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,62 SVJ | 5,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,7 g
16,5 g |
51,4 g
37,3 g |
Bílkoviny | 5,36 g | 12,1 g |
Sůl | 0,333 g | 0,752 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů