Halušky s tofu bryndzou a hlívovou slaninkou
Překvapivě dobré i v rostlinné variantě:)
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
brambory konzumní pozdní | 400 g |
hladká mouka pšeničná | 300 g |
sůl | 1 lžička |
tofu natural | 400 g |
zakysaná smetana rostlinná | 4 lžíce |
droždí lahůdkové sušené, tebi | 3 lžičky |
Ume ocet | 1 ml |
nakládané kapary | 20 g |
sůl | 0,5 lžičky |
hlíva ústřičná, čerstvá | 600 g |
sojová omáčka | 6 lžic |
římský kmín mletý, cumin | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 4 špetky |
sůl uzená | 1 lžička |
pepř cayenský mletý | 0,1 lžičky |
paprika sladká mletá uzená | 0,5 lžičky |
cukr krystal | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Halušky: Brambory důkladně omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku. Osolíme dle chuti. Vypracujeme těsto, které necháme čtvrt hodinky odpočnout. Potom protláčíme skrze haluškovač do vroucí jemně osolené vody. Jakmile halušky vyplavou - trvá to asi tři minutky, podle velikosti kousků těsta - jsou hotové a je třeba je rychle vybrat cedníkem.
-
Výpečky: Hlívu a cibuli nakrájím na malé kousky. Na pánvi osmahneme cibulku do zlatova, dáme vedle do misky. Poté na zbytku oleje osmažíme hlívu. Jakmile se hlíva scvrkne a vysuší, zakapeme sojovou omáčkou, přidáme podle chuti trochu mletého římského kmínu, pepř, sůl a špetku cukru. Opékáme, dokud nejsou kousky hlívy dostatečně spečené. Nakonec přidáme trochu uzené papriky, špetku cayenského pepře a opečenou cibulku.
-
Jak nahradit tu charakteristickou pikantnost brynzy? Začala jsem se čtyřmi lžicemi kaparů. Pak jsem ale došla k poznání, že kapary si nechám do salátu, protože do rostlinné brynzy je daleko lepší použít nálev, který bych stejně jinak vylila. Ovšem pozor na něj - je slaný a pikantní - vyplatí se ho i se solí přimíchávat postupně, podle chuti každého soudruha:) Veškeré suroviny rozmixujeme. Můžeme podávat:)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů