Halušky s tofu bryndzou a hlívovou slaninkou

Jídelní plán

Překvapivě dobré i v rostlinné variantě:)

Halušky s tofu bryndzou a hlívovou slaninkou

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
brambory konzumní pozdní 400 g
hladká mouka pšeničná 300 g
sůl 1 lžička
tofu natural 400 g
zakysaná smetana rostlinná 4 lžíce
droždí lahůdkové sušené, tebi 3 lžičky
Ume ocet 1 ml
nakládané kapary 20 g
sůl 0,5 lžičky
hlíva ústřičná, čerstvá 600 g
sojová omáčka 6 lžic
římský kmín mletý, cumin 0,5 lžičky
pepř černý mletý 4 špetky
sůl uzená 1 lžička
pepř cayenský mletý 0,1 lžičky
paprika sladká mletá uzená 0,5 lžičky
cukr krystal 0,5 lžičky

Postup přípravy

  1. Halušky: Brambory důkladně omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku. Osolíme dle chuti. Vypracujeme těsto, které necháme čtvrt hodinky odpočnout. Potom protláčíme skrze haluškovač do vroucí jemně osolené vody. Jakmile halušky vyplavou - trvá to asi tři minutky, podle velikosti kousků těsta - jsou hotové a je třeba je rychle vybrat cedníkem.

  2. Výpečky: Hlívu a cibuli nakrájím na malé kousky. Na pánvi osmahneme cibulku do zlatova, dáme vedle do misky. Poté na zbytku oleje osmažíme hlívu. Jakmile se hlíva scvrkne a vysuší, zakapeme sojovou omáčkou, přidáme podle chuti trochu mletého římského kmínu, pepř, sůl a špetku cukru. Opékáme, dokud nejsou kousky hlívy dostatečně spečené. Nakonec přidáme trochu uzené papriky, špetku cayenského pepře a opečenou cibulku.

  3. Jak nahradit tu charakteristickou pikantnost brynzy? Začala jsem se čtyřmi lžicemi kaparů. Pak jsem ale došla k poznání, že kapary si nechám do salátu, protože do rostlinné brynzy je daleko lepší použít nálev, který bych stejně jinak vylila. Ovšem pozor na něj - je slaný a pikantní - vyplatí se ho i se solí přimíchávat postupně, podle chuti každého soudruha:) Veškeré suroviny rozmixujeme. Můžeme podávat:)

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů