Překvapivě dobré i v rostlinné variantě:)
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na halušky | |
---|---|
400 g |
400 g |
300 g |
300 g |
1 lžička |
1 lžička |
Na bryndzu | |
400 g |
400 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
3 lžičky |
3 lžičky |
1 ml |
1 ml |
20 g |
20 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na výpečky | |
600 g |
600 g |
6 lžic |
6 lžic |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
4 špetky |
4 špetky |
1 lžička |
1 lžička |
0,1 lžičky |
0,1 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Halušky:
Brambory důkladně omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku. Osolíme dle chuti. Vypracujeme těsto, které necháme čtvrt hodinky odpočnout. Potom protláčíme skrze haluškovač do vroucí jemně osolené vody. Jakmile halušky vyplavou - trvá to asi tři minutky, podle velikosti kousků těsta - jsou hotové a je třeba je rychle vybrat cedníkem.
-
Výpečky:
Hlívu a cibuli nakrájím na malé kousky. Na pánvi osmahneme cibulku do zlatova, dáme vedle do misky. Poté na zbytku oleje osmažíme hlívu. Jakmile se hlíva scvrkne a vysuší, zakapeme sojovou omáčkou, přidáme podle chuti trochu mletého římského kmínu, pepř, sůl a špetku cukru. Opékáme, dokud nejsou kousky hlívy dostatečně spečené. Nakonec přidáme trochu uzené papriky, špetku cayenského pepře a opečenou cibulku.
-
Jak nahradit tu charakteristickou pikantnost brynzy? Začala jsem se čtyřmi lžicemi kaparů. Pak jsem ale došla k poznání, že kapary si nechám do salátu, protože do rostlinné brynzy je daleko lepší použít nálev, který bych stejně jinak vylila. Ovšem pozor na něj - je slaný a pikantní - vyplatí se ho i se solí přimíchávat postupně, podle chuti každého soudruha:)
Veškeré suroviny rozmixujeme. Můžeme podávat:)
Makronutrienty
71%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 512 kJ | 2 355 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 563 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,9 g
0,442 g |
86,8 g
2,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,89 SVJ | 8,68 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,24 g
0,577 g |
10,3 g
2,65 g |
Bílkoviny | 5,6 g | 25,7 g |
Sůl | 1,61 g | 7,41 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů