Nedávno jsme byli na rodinné oslavě a co myslíte, které jídlo se podávalo jako hlavní chod? GULÁŠ Po jeho konzumaci se většina lidí nemohla zvednou a bylo vidět, že jejich organizmus má co dělat se zpracování jídla, které měli v žaludku. Co tak vyzkoušet zdravější verzi. :)
- 3h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
300 g |
300 g |
200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejdříve uvaříme fazole, které jsme den předem namočili. Vaříme je zhruba 50 minut. Poté k nim přidáme na kostky nakrájenou červenou řepu, červenou papriku, kmín. Mezitím osmažíme cibuli, kterou přihodíme ke guláši. Až budou fazole s řepou měkké, dokořeníme je pepřem, solí a přidáme k nim prolisovaný česnek.
Guláš z červené řepy podáváme s chlebem.
-
Zajímavosti a tipy
Červená řepa obsahuje draslík, listovou kyselinu a vitamín C. Doporučuje se podávat k pročištění jater a ledvin. Velmi dobře působí jako antioxidant.
Makronutrienty
73%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 597 kJ | 1 051 kJ |
Kalorická hodnota | 143 kcal | 251 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,8 g
4,58 g |
43,6 g
8,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,48 SVJ | 4,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,49 g
0,382 g |
4,38 g
0,672 g |
Bílkoviny | 6,82 g | 12 g |
Sůl | 2,68 g | 4,73 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů