Guláš po boloňsku
Nevím, zda tento recept nazvat "guláš", nic lepšího mně však nenapadlo. Chuťově trochu jiný, než klasický guláš, ale výborný.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
- Evropská
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Oslava
- Paleo
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hovězí maso zadní | 600 g |
cibule | 600 g |
vepřové sádlo | 50 g |
mrkev | 350 g |
rajčata | 2 kusy |
česnek stroužky | 3 stroužky |
rajčatové pyré, passata | 500 g |
víno červené jakostní | 200 ml |
bobkový list celý sušený | 2 listy |
nové koření | 4 zrnka |
slanina | 40 g |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle - velká oka. Slaninu, rajčata, cibuli, česnek nakrájíme na menší kousky.
-
Na pánvi osmahneme na sádle slaninu, opečeme maso dorůžova. Maso vyndáme z výpeku.
-
Ve výpeku osmahneme cibuli do růžova, přidáme česnek a osmahneme, osolíme, opepříme. Přidáme rajčata, osmahneme a necháme chvilku dusit, až se vydusí všechna tekutina. Pak přidáme mrkev, osmahneme. Do pánve vložíme opečené maso a zalijeme červeným vínem. Dusíme bez pokličky tak dlouho, až se víno téměř odpaří.
-
Nakonec do pánve nalijeme passatu, lehce podlijeme, přidáme nové koření a bobkový list. Dáme do trouby na několik hodin. Já dávám přes noc na 90st. Maso je ráno krásně měkoučké a nemusíte si pánve celou noc vůbec všimnout.
-
Pánev nebo kastrol zakryjte při pečení pokličkou.
-
Ráno už jen můžete pokličku sundat a na chvilku nechat zeleninu i maso zrůžovět cca na 200st po dobu cca 30min. Nenechávejte na tuto teplotu příliš dlouho, aby se maso nevysušilo- kontrolujte, případně lehce podlijte. Podávejte s přílohou dle svých preferencí - těstoviny, LC těstoviny, čudle, knedlík apod.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů