Guláš po boloňsku

Jogínka

Nevím, zda tento recept nazvat "guláš", nic lepšího mně však nenapadlo. Chuťově trochu jiný, než klasický guláš, ale výborný.

Guláš po boloňsku

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
hovězí maso zadní 600 g
cibule 600 g
vepřové sádlo 50 g
mrkev 350 g
rajčata 2 kusy
česnek stroužky 3 stroužky
rajčatové pyré, passata 500 g
víno červené jakostní 200 ml
bobkový list celý sušený 2 listy
nové koření 4 zrnka
slanina 40 g
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Maso nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle - velká oka. Slaninu, rajčata, cibuli, česnek nakrájíme na menší kousky.

  2. Na pánvi osmahneme na sádle slaninu, opečeme maso dorůžova. Maso vyndáme z výpeku.

  3. Ve výpeku osmahneme cibuli do růžova, přidáme česnek a osmahneme, osolíme, opepříme. Přidáme rajčata, osmahneme a necháme chvilku dusit, až se vydusí všechna tekutina. Pak přidáme mrkev, osmahneme. Do pánve vložíme opečené maso a zalijeme červeným vínem. Dusíme bez pokličky tak dlouho, až se víno téměř odpaří.

  4. Nakonec do pánve nalijeme passatu, lehce podlijeme, přidáme nové koření a bobkový list. Dáme do trouby na několik hodin. Já dávám přes noc na 90st. Maso je ráno krásně měkoučké a nemusíte si pánve celou noc vůbec všimnout.

  5. Pánev nebo kastrol zakryjte při pečení pokličkou.

  6. Ráno už jen můžete pokličku sundat a na chvilku nechat zeleninu i maso zrůžovět cca na 200st po dobu cca 30min. Nenechávejte na tuto teplotu příliš dlouho, aby se maso nevysušilo- kontrolujte, případně lehce podlijte. Podávejte s přílohou dle svých preferencí - těstoviny, LC těstoviny, čudle, knedlík apod.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů